Kertészkedjünk

Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!

Növényhatározó
Vetési naptár
Kertalapítás

Cukkini

sorok közti távolság
60-80 cm
vetési mélység
2 cm
jan. febr. márc. ápr. máj. jún. júl. aug. szept. okt. nov. dec.
Magvetés
Kiültetés
Betakarítás
Magvetés Kiültetés Betakarítás
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.
Növénytársítás táblázat letöltés

Cucurbita pepo convar. giromontiina
A Cucurbitaceae (kabakosok) családjába tartozó, kúszó szárú, egyéves növény. Nagy, karéjos, márványozott felületű levelei csőszerű, hengeres, belül üres levélnyélen ülnek. Guggonülő természetű, vagyis indákat nem fejleszt. Virágai narancssárgák. Termése megnyúlt hengeres, a spárgatöknél keskenyebb kabaktermés. Héjszíne lehet világoszöld, sötétzöld, feketészöld, krém és sárga színű.

 • Érdekességek

  A cukkini a főzőtökök csoportjába tartozik, amiknek jellegzetessége, hogy termésüket még éretlen állapotban szedjük.

 • Élőhelye

  Mint a többi tökféle, az amerikai kontinensről származik. Legjobban a humuszban gazdag, laza szerkezetű, középkötött vályogtalajokon terem. Fényigénye és vízigénye nagy. Hőoptimuma 25°C, hideg- és fagyérzékeny. Csírázásához minimum 12°C szükséges.

 • Termesztése

  Csak teljes napfényben fejlődik jól, sikeres termesztéséhez öntözés szükséges. Helyrevetéssel és palántázással is szaporíthatjuk. Helyrevetés esetén április 10-20. között vethetünk, palántázás esetén pedig április végén, május elején ültethetjük ki a palántákat. Önmaga és más kabakosok után legalább 4–5 évig nem termeszthető.

 • Konyhai felhasználás

  A biológiai érettség kezdetéig igen változatos méretben és fejlettségben fogyaszthatjuk, nyersen, rántva, párolva vagy főzve. Virágjából is készítenek ételeket.

 • Gyógyhatásai

  A fehérje-, zsír-, szénhidráttartalma igen kevés. Sokféle ásványi anyagot (mangán, kálcium, magnézium, kálium, réz, foszfor, cink) és kevés vitamint (A, B1, 2, 6, 9) tartalmaz, emellett legfőbb értéke a kiváló étrendi hatású rostanyag és a biológiailag tiszta víztartalma.

 • Receptek

  Cukkinis rántotta (olasz recept)

  Hozzávalók: Fél cukkini, 10 tojás, 1 fej hagyma, olívaolaj, só, fűszerek.

  A hagymát vágjuk apróra és dinszteljük meg az olajon egy nagy serpenyőben, majd a karikákra vágott és megsózott cukkinit pirítsuk meg rajta. Ezután öntsük rá a feltört és összekevert tojásokat, és ha összesült, fordítsuk meg és pirítsuk meg a másik oldalát is. Ízlés szerint fűszerezhetjük, sajttal megszórhatjuk.

 • Növényvédelem

  Figyeljünk, hogy vírusmentes magot vagy palántát vegyünk, mert a mozaik vírusok gyengítik a növényt. Ezen kívül megtámadhatják különféle gombabetegségek (lisztharmat, peronoszpóra, kolletotrihum). A rovarok közül jó talajelőkészítéssel elkerülhetjük a cserebogarak és pattanóbogarak lárváinak kártételét. A fiatal növényre veszélyt jelenthetnek a levéltetvek.

 • Növénytársítás

  Szinte bármilyen zöldség mellett jól érzi magát, jó szomszédai a fűszernövények közül a bazsalikom és a majoránna. Egyedül a krumpli mellé ne ültessük.

A cukkini a főzőtökök csoportjába tartozik, amiknek jellegzetessége, hogy termésüket még éretlen állapotban szedjük.

Kártevők és kórokozók