A cukkini a főzőtökök csoportjába tartozik, amiknek jellegzetessége, hogy termésüket még éretlen állapotban szedjük.
Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!
| jan. | febr. | márc. | ápr. | máj. | jún. | júl. | aug. | szept. | okt. | nov. | dec. | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Magvetés | ||||||||||||
| Kiültetés | ||||||||||||
| Betakarítás |
| Magvetés | Kiültetés | Betakarítás | |
|---|---|---|---|
| jan.. | |||
| febr.. | |||
| márc.. | |||
| ápr.. | |||
| máj.. | |||
| jún.. | |||
| júl.. | |||
| aug.. | |||
| szept.. | |||
| okt.. | |||
| nov.. | |||
| dec.. |
Cucurbita pepo convar. giromontiina
A Cucurbitaceae (kabakosok) családjába tartozó, kúszó szárú, egyéves növény. Nagy, karéjos, márványozott felületű levelei csőszerű, hengeres, belül üres levélnyélen ülnek. Guggonülő természetű, vagyis indákat nem fejleszt. Virágai narancssárgák. Termése megnyúlt hengeres, a spárgatöknél keskenyebb kabaktermés. Héjszíne lehet világoszöld, sötétzöld, feketészöld, krém és sárga színű.
A cukkini a főzőtökök csoportjába tartozik, amiknek jellegzetessége, hogy termésüket még éretlen állapotban szedjük.
Mint a többi tökféle, az amerikai kontinensről származik. Legjobban a humuszban gazdag, laza szerkezetű, középkötött vályogtalajokon terem. Fényigénye és vízigénye nagy. Hőoptimuma 25°C, hideg- és fagyérzékeny. Csírázásához minimum 12°C szükséges.
Csak teljes napfényben fejlődik jól, sikeres termesztéséhez öntözés szükséges. Helyrevetéssel és palántázással is szaporíthatjuk. Helyrevetés esetén április 10-20. között vethetünk, palántázás esetén pedig április végén, május elején ültethetjük ki a palántákat. Önmaga és más kabakosok után legalább 4–5 évig nem termeszthető.
A biológiai érettség kezdetéig igen változatos méretben és fejlettségben fogyaszthatjuk, nyersen, rántva, párolva vagy főzve. Virágjából is készítenek ételeket.
A fehérje-, zsír-, szénhidráttartalma igen kevés. Sokféle ásványi anyagot (mangán, kálcium, magnézium, kálium, réz, foszfor, cink) és kevés vitamint (A, B1, 2, 6, 9) tartalmaz, emellett legfőbb értéke a kiváló étrendi hatású rostanyag és a biológiailag tiszta víztartalma.
Cukkinis rántotta (olasz recept)
Hozzávalók: Fél cukkini, 10 tojás, 1 fej hagyma, olívaolaj, só, fűszerek.
A hagymát vágjuk apróra és dinszteljük meg az olajon egy nagy serpenyőben, majd a karikákra vágott és megsózott cukkinit pirítsuk meg rajta. Ezután öntsük rá a feltört és összekevert tojásokat, és ha összesült, fordítsuk meg és pirítsuk meg a másik oldalát is. Ízlés szerint fűszerezhetjük, sajttal megszórhatjuk.
Figyeljünk, hogy vírusmentes magot vagy palántát vegyünk, mert a mozaik vírusok gyengítik a növényt. Ezen kívül megtámadhatják különféle gombabetegségek (lisztharmat, peronoszpóra, kolletotrihum). A rovarok közül jó talajelőkészítéssel elkerülhetjük a cserebogarak és pattanóbogarak lárváinak kártételét. A fiatal növényre veszélyt jelenthetnek a levéltetvek.
Szinte bármilyen zöldség mellett jól érzi magát, jó szomszédai a fűszernövények közül a bazsalikom és a majoránna. Egyedül a krumpli mellé ne ültessük.
A cukkini a főzőtökök csoportjába tartozik, amiknek jellegzetessége, hogy termésüket még éretlen állapotban szedjük.