Kertészkedjünk

Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!

Növényhatározó
Vetési naptár
Kertalapítás

Curryfű

sorok közti távolság
20 cm
jan. febr. márc. ápr. máj. jún. júl. aug. szept. okt. nov. dec.
Magvetés
Kiültetés
Betakarítás
Magvetés Kiültetés Betakarítás
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.
Növénytársítás táblázat letöltés

Helichrysum italicum
A curryfű, más néven olasz szalmagyopár az Asteraceae (fészkesek) családba tartozó örökzöld, 40-70 cm magas félcserje, melynek levelei keskenyek, ezüstös zöldek. Enyhe curry szagot árasztanak, ezért is nevezik curryfűnek, amivel egyébként nincs rokonságban. Apró élénksárga virágai fészekvirágzatokba tömörülnek.

 • Élőhelye

  Mediterrán vidékeken őshonos. Napos, meleg fekvésű, jó vízgazdálkodású talajon terem. Igénytelen növény, jól bírja a szárazságot és a szelet. Jó fagytűrő.

 • Termesztése

  Tőosztással, vagy félfás dugványokkal szaporítható. Ültethetjük fűszerkertbe, jól mutat nagyobb cserépben, más növények társaságában. Homokos, meszes, száraz talajba ültessük. Lakásban a legnaposabb és meleg helyre állítsuk és mérsékelten öntözzük. Igény szerint szedjük.

 • Konyhai felhasználás

  Az apró leveleket levesekbe, pörköltekbe, rizsbe főzik.

 • Gyógyhatásai

  Drogjai a levele, virága (Helichrysi arenarii flos) és az abból nyert illóolaj. Gyulladáscsökkentő, baktérium- és gombaölő, bőrnyugtató hatású. Illóolaját hagyományosan légzőszervi panaszokra (asztma, krónikus bronchitis, szamárköhögés) használják, de fejfájásra, májproblémákra és bőrpanaszokra (égések, allergia) is ajánlják.

Mediterrán vidékeken őshonos. Napos, meleg fekvésű, jó vízgazdálkodású talajon terem. Igénytelen növény, jól bírja a szárazságot és a szelet. Jó fagytűrő.

Kártevők és kórokozók