Kertészkedjünk

Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!

Növényhatározó
Vetési naptár
Kertalapítás

Málna

sorok közti távolság
120-160 cm
jan. febr. márc. ápr. máj. jún. júl. aug. szept. okt. nov. dec.
Magvetés
Kiültetés
Betakarítás
Magvetés Kiültetés Betakarítás
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.
Növénytársítás táblázat letöltés

Rubus idaeus
Magyarországon őshonos, föld alatti tarackokat hajtó, kb. 2 m magas félcserje. Levelei 3-5, ritkán 7 tagúak, felül simák, alul gyapjasak, szélük fűrészfogas. Májustól augusztusig virágzik. A virágok fehérek, laza fürtökben vagy bugában állnak. Vörös, csonthéjas bogyókból álló terméscsoportja 30-40 nap alatt fejlődik ki és érik be. Vesszői két évig élnek, a második évben kihajtanak, elágaznak, majd virágot hajtanak, termést érlelnek, végül ősszel elszáradnak. A cserje 8-10 évig terem bőven, aztán érdemes fiatal vesszőkből új bokrot telepíteni. Önbeporzó. Nagyon sok fajtája létezik. Választhatunk a korai, középérésű, kései, egyszer vagy folyamatosan termők közül.

 • Érdekességek

  A Kárpátoknak és előhegyeinek – a magyar középhegységeknek – sokféle őshonos gyümölcse van. Ezek közé tartozik a vadalma, a vadkörte, a berkenye, a vadcseresznye, a galagonya, a kökény és a málna is. A hideg és mérsékelt éghajlatú területen 2000 méteres tenger fölötti magasságig megél. Hazánkban a Börzsönyben és környékén nagy mennyiségben termesztenek bogyós gyümölcsöket, köztük a málnát.

 • Népies neve

  boldogasszony csipkéje, himpér

 • Élőhelye

  A málna eredetileg erdei növény és sekélyen, a talajfelszínen gyökerezik. A nedvesebb, tápanyagban gazdag, kissé agyagos talajt kedveli.

 • Termesztése

  Ültetési időszak szeptember, október és a kora tavasz. A megsérült gyökereket kicsit vágjuk vissza, és sekélyen ültessük a növényeket az előzőleg komposzttal feljavított ültetőgödrökbe. Terítsük szét a talajtakaró anyagot, mely szerves tartozéka a málnásunknak. A gyengén savas állapotot tűlevélkomposzttal tudjuk létrehozni. De használhatunk szalma, gyaluforgács, hullott lomb, fekete nadálytőlevelet és kéregmulcsot is. Kifejezetten jó hatású a málna alá vetett zöldtrágya, mely maradhat mulcs gyanánt. Zöldtrágyának pillangósokat válasszunk, melyek a gümőkben megkötött nitrogénnel kedvezően hatnak a málnára. A málnát nagyon fontos jó időben s helyesen metszeni. A metszés módja függ attól, hogy egyszer vagy folyamatosan termő növényünk van-e.
  Déli és kora délutáni órákban érdemes szedni, amikor legerősebb a zamata.

 • Konyhai felhasználás

  A málna, más bogyós gyümölcsökkel ellentétben, ugyanúgy megtartja zamatát főzve és sütve is, mintha nyersen fogyasztanánk. Készíthető belőle szörp, lekvár, fagylalt és süteményekhez is lehet adni.

 • Gyógyhatásai

  Levele júniustól augusztusig szedve és szárítva értékes gyógynövény-alapanyag. Teája vagy főzete ér- és pórusösszehúzó, valamint enyhén antibakteriális hatású. Teája cukorbajra, húgyúti betegségekre, meghűléses panaszokra, lázcsillapításra, izzasztásra éppúgy alkalmas, mint a friss gyümölcs. Naponta egy csésze málnalevél-tea iszogatása bevált a várandós kismamáknál a reggeli rosszullétek enyhítésére, a szülés előtti hónapban pedig a szülés megkönnyítésére ajánlják, mert ellazítja, tágulékonyabbá teszi a kismedencei izmokat. A várandósság többi időszakában nem szabad fogyasztani.Cseranyagai hasmenéskor segítenek, antibakteriális, összehúzó hatása a szájnyálkahártya gyulladásainál gargarizáló oldatként érvényesül előnyösen. Külsőleg, borogatásként is használható.

 • Receptek

  Házi tea keverék

  20 g száraz málnalevélből, 10 g szamócalevélből, 5 g szederlevélből állítsuk össze, tehetünk hozzá csipkebogyó- és hibiszkusz-keveréket, citromfüvet és mentát is. Egy adaghoz két evőkanál teakeveréket forrázzunk le. Ha kissé kihűlt, mézzel, sőt tejjel is fogyaszthatjuk.

 • Növényvédelem

  A málna betegsége a didimellás vesszőfoltosság. Felismerhető, hogy kezdetben előbb szürke majd később ibolyásbarna színű foltok jelennek meg, majd felrepedezik a kéreg és elhalnak a hajtások. A megbetegedett részeket lehetőleg azonnal vágjuk ki, és semmisítsük meg. Megelőzésként használjunk talajtakarást, zsurlófőzettel permetezzük.

 • Növénytársítás

  A körömvirág elűzi a málna kártevőit.

A Kárpátoknak és előhegyeinek – a magyar középhegységeknek – sokféle őshonos gyümölcse van. Ezek közé tartozik a vadalma, a vadkörte, a berkenye, a vadcseresznye, a galagonya, a kökény és a málna is. A hideg és mérsékelt éghajlatú területen 2000 méteres tenger fölötti magasságig megél. Hazánkban a Börzsönyben és környékén nagy mennyiségben termesztenek bogyós gyümölcsöket, köztük a málnát.

Kártevők és kórokozók