Kertészkedjünk

Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!

Növényhatározó
Vetési naptár
Kertalapítás

Majoránna

sorok közti távolság
30-50 cm
vetési mélység
1 cm
jan. febr. márc. ápr. máj. jún. júl. aug. szept. okt. nov. dec.
Magvetés
Kiültetés
Betakarítás
Magvetés Kiültetés Betakarítás
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.
Növénytársítás táblázat letöltés

Majorana hortensis
Nálunk egyéves növény. Szára 25-50 cm magas, dúsan elágazó. Levelei rövid nyelűek, tojásdadok, ép szélűek, szőrözöttek. A fiatal hajtások szürkészöldek, az idősebbek kopaszodók és pirosbarnák.Virágai kicsik, fehér vagy zöldes rózsaszínűek.

 • Népies nevei

  kerti majoránna, pecsenyevirág

 • Élőhelye

  Délnyugat-Ázsia, Észak-Afrika az őshazája. Hő- és fényigényes. Hideg- és fagyérzékeny, a kikelt növények növekedése 10°C-on leáll. Gyökérzete sekélyen helyezkedik el, ezért közepesen vízigényes.

 • Termesztése

  Magjait márciusban vethetjük, vagy májusban palántaként is ültethetjük. Kézimunka-igényes, fontos a gyomoktól való védelem. Virágos szára kétszer vágható, a virágzás kezdetén, legalább 10 cm-es szárrészt visszahagyva, hogy újra kihajthasson.

 • Konyhai felhasználás

  Húsételekhez, gombócokhoz, burgonyás ételekhez, töltelékekhez adhatjuk, a magyar konyha nélkülözhetetlen fűszere. Továbbá konzervipar és az élelmiszeripar használja.

 • Gyógyhatásai

  Szárított, leveles, virágos föld feletti hajtását használjuk (Majoranae herba), melyet morzsoltan a szárrészektől megtisztítva forgalmaznak. A hajtás illóolajtartalma 0,5-1,3%, mely szélhajtó, emésztést serkentő, étvágyjavító, bélpuffadást csökkentő, gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Továbbá cser, gyanta és keserűanyag is van benne. Emésztést javító teakeverékek alkotórésze. Segít az ideges fejfájás, a légzési zavarok és a görcsös köhögés esetén. Régebben reumás panaszokat enyhítő kenőcsökbe ajánlották. A herpesz vírus elleni hatása igazolt, a porított növénnyel kell a testrészt hinteni, vagy a tinktúráját alkalmazzák.

 • Növényvédelem

  Az alternáriás gomba leveleit támadhatja a vágás utáni kihajtáskor és bimbózáskor, ezért fontos hogy ne túl sűrűn ültessük, ne legyenek nedvesek a levelek.

kerti majoránna, pecsenyevirág

Kártevők és kórokozók