Kertészkedjünk

Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!

Növényhatározó
Vetési naptár
Kertalapítás

Metélőhagyma

sorok közti távolság
20-25 cm
vetési mélység
1-2 cm
jan. febr. márc. ápr. máj. jún. júl. aug. szept. okt. nov. dec.
Magvetés
Kiültetés
Betakarítás
Magvetés Kiültetés Betakarítás
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.
Növénytársítás táblázat letöltés

Allium schoenoprasum
A hagymaformák alcsaládjába tartozó, elbokrosodó évelő növény. Vékony, hengeres levelei 20-30 cm magasságúak. Magszárat a magvetés utáni második évben fejleszt először, később azonban évente rendszeresen virágzik. Magszára 30–35 cm. A magszár végén hozza gömb alakú, világos lila virágzatát. A háromrekeszű toktermésben fejlődő fekete magvak megnyúltak. Két változata ismert. A kisebb termetű, vékonyabb leveleket fejlesztő változat elterjedtebb. A másik változat, a szibériai metélőhagyma (Allium schoenoprasum var. sibiricum) vastagabb és magasabb levélzetű.

 • Népies nevei

  snidling, pázsithagyma

 • Élőhelye

  A metélőhagyma a Földközi-tenger mellékéről származik. Hőmérsékleti optimuma 16 °C, Magyarországon télálló. Fényigénye mérsékelt, félárnyékban is megél, bár itt szaporodása és virágzási hajlama csökken. Víz- és tápanyagigénye közepes, bent tartva azonban tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talajt kíván.

 • Termesztése

  Otthon termeszthetjük becserepezett növényként, vagy a kertbe kiültetve. A fejlődés kezdeti szakaszában sok vizet igényel, de később öntözés nélkül is termeszthető. Márciusban, április elején vethetjük a kertbe. A második évtől kezdve egy idényben kétszer-háromszor is levághatjuk a zöld leveleket. Minél mélyebben vágjuk őket, annál erőteljesebben sarjadnak az újak. Cserépben hajtatáshoz a növényeket 15–25-ös csomókban, műanyag poharakba vagy cserepekbe ültetik. A begyökeresedett metélőhagymából, szobahőmérsékleten tartva, három hét alatt fejlődnek vágható levelek, illetve értékesíthető növények. A lakás ablakában tartott edényből a metélőhagyma a tél folyamán 2–4 alkalommal folyamatosan vágható, mert a levágott levelek helyett újak fejlődnek. Kint nyáron, illetve az ablakban hajtatva téltől kora tavaszig szedhető. A 15-20 cm-es leveleket, 2-3 cm-errel a hagymanyak felett vágjuk.

 • Konyhai felhasználás

  Kiváló fűszer, nagy a C-vitamin-tartalma (32–80 mg/100 g), és magas az ásványianyag-tartalma is. Nem szabad főzni, mert akkor az íze és a zamata elillan.

 • Gyógyhatásai

  Étvágygerjesztő és gyomorerősítő hatása van.

 • Receptek

  Körözött
  Hozzávalók: 25 dkg tehéntúró, 2 dl tejföl, 1 db lila hagyma, só és bors ízlés szerint, 1 tk petrezselyem, 1 csokor metélőhagyma, 2 teáskanál fűszerpaprika
  Elkészítés: a hozzávalókat jól összekeverjük, majd néhány óráig hagyjuk, hogy összeérjen az íze.

 • Növénytársítás

  Virágait szeretik a beporzó rovarok, ezzel növeli a kert változatosságát.

snidling, pázsithagyma

Kártevők és kórokozók