Brokkoli (spárgakel)
sorok közti távolság
50-70
cm
vetési mélység
2
cm
|
jan. |
febr. |
márc. |
ápr. |
máj. |
jún. |
júl. |
aug. |
szept. |
okt. |
nov. |
dec. |
Magvetés |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kiültetés |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Betakarítás |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Magvetés |
Kiültetés |
Betakarítás |
jan. |
|
|
|
febr. |
|
|
|
márc. |
|
|
|
ápr. |
|
|
|
máj. |
|
|
|
jún. |
|
|
|
júl. |
|
|
|
aug. |
|
|
|
szept. |
|
|
|
okt. |
|
|
|
nov. |
|
|
|
dec. |
|
|
|
Növénytársítás táblázat
letöltés
Brassica oleracea convar. botrytis var. cymosa
A Brassicaceae (keresztesvirágóak) családba tartozó, a karfiolhoz hasonlóan egyéves növény. Félgömb alakú rózsát vagy fejet alkotó, húsosan megvastagodott virágzatát fogyasztjuk. Gazdagon elágazó fő- és oldalgyökérrendszere van. Levelei hosszúak, a levéllemez fokozatosan fut a szárra. Virágzatát a rózsa teljes kifejlődése után hozza, virágai, illetve virágzása a többi káposztafélééhez hasonló. Rózsájához hosszabb szárrészek tartoznak, ezért a rózsa kissé lazább, mint a karfiolé.
-
Élőhelye
A Dél- és Nyugat-Európa partmenti területein őshonos vadkáposzta egyik nemesített változata, valószínűleg Ciprus szigetén alakult ki, a karfiol közeli rokona, de rózsája zöld színű, így a nyári meleget és az erős napsütést jobban bírja. Vízigénye nagy, fényigénye közepes, illetve nagy, de a túlságosan erős fény sem tesz benne kárt. Hőigénye közepes, de a karfiolnál a szélsőségeket jobban tűri, a mínusz 3–5 °C-os fagyot is elviseli.
-
Termesztése
Palántaneveléssel és állandó helyre vetéssel is szaporíthatjuk. Ültetésének ideje korai termesztés esetén március vége-április, nyári termesztésnél május-június, őszi termesztésnél június vége-augusztus eleje. A magvetés időpontja az ültetésnél 3–4 héttel korábbi. Jó termést csak rendszeres öntözéssel ad. Rózsáit akkor szedjük, amikor elérte teljes méretét, de a bimbók még zártak. A főrózsa levágása után a levelek hónaljából kisebb oldalrózsák fejlődnek, amelyek 1–3 hét múlva szedhetők. A szedés ideje fajtánként változóan az ültetés után 55–80 (100) nap múlva esedékes, a korai szabadföldit május végétől és júniusban, a nyárit júliusban és augusztus első felében, az őszit pedig szeptember közepétől október közepéig szedjük. A még bimbós virágzatot vágjuk, először a főrózsát.
-
Konyhai felhasználás
Nagy mennyiségű A-vitamint, sok C-vitamint (120 mg/100 g) és egyéb vitamint, és ásványi sókat tartalmaz. Savanyúságnak, köretnek, levesnek vagy spárga módjára főételnek egyaránt elkészíthető.
-
Receptek
Brokkolikrém pirítós kenyérre vagy töltelékbe
A krémet a brokkoli zsenge szárából készítjük. Sós-citromos vízben puhára főzzük, majd levét leöntjük. Kevés pirított vajban megforgatjuk, majd áttörjük. Hozzáadjuk néhány főtt tojás sárgáját, némi vajat és a fűszereket; szerecsendiót, törött fehérborsot. Kevés zúzott fokhagymával és petrezselyemmel is ízesíthetjük.
-
Növényvédelem
Beteg növényekről átterjedhet a mozaikvírus, a talajból is fertőzhet meleg csapadékos nyarakon a leveleken a feketeerűség (baktérium), továbbá az alternáriás levélfoltosság, a lisztharmat, a peronoszpóra stb. Kártevők közül jelentős a szárban fúró káposztalégy és repceszár-ormányos, a leveleket rágó földibolhák és hernyók, továbbá megjelenhetnek levéltetvek. Ezek azonban megfelelő termesztési körülményekkel és jó növény szomszédokkal megelőzhetők vagy mérsékelhetők.
-
Növénytársítás
Kártevőit elriasztja a zeller, a paradicsom és a borágó, jó szomszédja a bab, a cékla, a borsó, az uborka.
A Dél- és Nyugat-Európa partmenti területein őshonos vadkáposzta egyik nemesített változata, valószínűleg Ciprus szigetén alakult ki, a karfiol közeli rokona, de rózsája zöld színű, így a nyári meleget és az erős napsütést jobban bírja. Vízigénye nagy, fényigénye közepes, illetve nagy, de a túlságosan erős fény sem tesz benne kárt. Hőigénye közepes, de a karfiolnál a szélsőségeket jobban tűri, a mínusz 3–5 °C-os fagyot is elviseli.
Kártevők és kórokozók