Mángold
sorok közti távolság
30-40
cm
vetési mélység
3-4
cm
|
jan. |
febr. |
márc. |
ápr. |
máj. |
jún. |
júl. |
aug. |
szept. |
okt. |
nov. |
dec. |
Magvetés |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kiültetés |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Betakarítás |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Magvetés |
Kiültetés |
Betakarítás |
jan. |
|
|
|
febr. |
|
|
|
márc. |
|
|
|
ápr. |
|
|
|
máj. |
|
|
|
jún. |
|
|
|
júl. |
|
|
|
aug. |
|
|
|
szept. |
|
|
|
okt. |
|
|
|
nov. |
|
|
|
dec. |
|
|
|
Növénytársítás táblázat
letöltés
Beta vulgaris convar. vulgaris provar. flavescens
A 17. századtól széles körben termesztették. Az Amaranthaceae (répafélék) családjába tartozó díszzöldség. Ázsiában több ezer éve termesztik. Őse valószínűleg a vadon termő tengeri répa, rokona a céklarépa is. A Földközi tenger partvidékén máig kedvelt, nemcsak főznivalóként, hanem gyógynövényként is. Kétéves növény, az első évben a gyökérzete és a levélzete fejlődik ki, a második évben virágzik és magot nevel. Több fajtája van, ezek a leveleik nagysága és a halványabb vagy haragoszöld színe alapján különböztethetők meg. A mángold tekintélyes nagyságúra is megnőhet: a szármángold húsos levélnyelei akár tíz centi szélességet is elérhetnek, a növény magassága pedig 70-80 cm is lehet. A kisebb méretű fajták a metélőmángold félék, ezeknek nyele jelentéktelen, a leveleiért termesztik.
-
Érdekességek
Három-négyszáz évvel ezelőtt a mángoldot Magyarországon és a környező országokban széles körben termesztették. A főúri, a kolostori és a póri kertekből sem hiányozhatott ez a fölöttébb hasznos, és egyszerűen termelhető zöldség-növény. A mángold azok közé az élelmiszerek közé tartozik, amelyek az öregedéssel kapcsolatos kutatások szerint lassíthatják ezt a folyamatot, segíthetik megőrizni a testi és a szellemi erőnlétet az idősebb korban is.
-
Népies nevei
levélmángold, bordás mángold, salátarépa, fehér cékla
-
Élőhelye
A Földközi-tenger medencéjének keleti térségéből származik. Fény-és vízigényes, a káliumban gazdag talajt kedveli.
-
Termesztése
A mángoldot magvetéssel szaporítják. 2-3 négyzetméternyi mángold telepítés egy négytagú család igényeit kielégíti. A magokat április második fele előtt nem célszerű elvetni, mert az átmeneti lehűlés is hátráltatja a növények későbbi növekedését. Az erősen savanyú talajok kivételével mindenütt sikeresen termeszthető, ha elegendő napfényhez, vízhez és tápanyaghoz (különösen káliumhoz) jut. A sűrűn kelő növényeket egyelni szükséges. A további ápolása a rendszeres gyomtalanításból áll, betegség ritkán támadja meg. Ha ősszel a mángold töveket lehullott lombbal, lekaszált fűvel betakarják, akkor a friss leveleket már március végén lehet szedegetni, mint tavaszi vitaminforrást! Késő tavasszal a tövek felmagzanak, tovább nem fogyaszthatóak. Szedéskor egyszerre egy tőről csak két-három levelet távolítsunk el.
-
Konyhai felhasználás
A leveléből a spenóthoz hasonló főzelék főzhető, akár ugyanazon recept alapján, a leveleinek nyele pedig a spárgához vagy a rebarbarához hasonlóan készíthető el. Remekül ízesíthető fokhagymával, ami tovább fokozza étkezési értékeit. Nemcsak főzelék, hanem olaszos rakott tészta, krémleves, vegetáriánus fasírt, saláta is készülhet belőle, valamint a töltött káposztához hasonlóan, leveleibe húsgombócokat göngyölhetünk.
-
Gyógyhatásai
Antioxidáns tartalma segíthet a tüdő- és emésztőszervi daganatos betegségek megelőzésében, erősíti az immunrendszert, véd a szabadgyökök ellen. K-vitamin-tartalma a csontok erősítéséhez járul hozzá. A benne lévő karotin a szem egészségét őrzi, és ausztráliai kutatások szerint csökkenti a bőrrák kialakulásának kockázatát. Fogyasztása a tapasztalatok szerint előnyös a cukorbetegek számára, mert hozzájárul a vércukorszint szabályozásához.
-
Receptek
Fokhagymás, citromos mángold: Önmagában is tökéletes pirítóssal és egy pohár finom borral, de köretként is bevethető pl. grillezett húsok mellé. Személyenként 35-45 dkg mángoldot megmosunk, a levélkezdetig levágjuk a vastag szárát, majd párolni kezdjük sóval, reszelt citromhéjjal, citromlével, 1-2 gerezd vékony lapokra vágott fokhagymával, kevés frissen ráőrölt borssal, olívaolajjal. Addig hagyjuk a tűzön, míg összeesik, levet enged. És már tálalható is.
-
Növénytársítás
Jó szomszédai a bokorbab, káposztafélék, sárgarépa és a retek.
Három-négyszáz évvel ezelőtt a mángoldot Magyarországon és a környező országokban széles körben termesztették. A főúri, a kolostori és a póri kertekből sem hiányozhatott ez a fölöttébb hasznos, és egyszerűen termelhető zöldség-növény. A mángold azok közé az élelmiszerek közé tartozik, amelyek az öregedéssel kapcsolatos kutatások szerint lassíthatják ezt a folyamatot, segíthetik megőrizni a testi és a szellemi erőnlétet az idősebb korban is.
Kártevők és kórokozók