-
Érdekesség
Az ókori egyiptomiaknál a hagymát, feltehetőleg baktériumölő hatása miatt, balzsamozásra használták, valamint a hieroglifák között a növekedést és a termékenységet szimbolizálta. Wales a középkor óta használja jelképeként. A 18. században a makói vöröshagyma Európa szerte híres volt. Rákmegelőző hatása miatt diétákban javallott a fogyasztása.
-
Népies nevei
hajma, vereshagyma, zsidószalonna, mózespecsenye
-
Élőhelye
Hazája közép-Ázsia. Mindenütt megtermelhető, de legjobban a makói jellegű, laza, humuszban gazdag talajokon érzi jól magát. Vízigénye és fényigénye nem nagy.
-
Termesztése
Korán vethetjük, nem melegigényes, magjai 4-5°C-on csíráznak, tenyészidőben a növények 17-19°C-on növekednek a legjobban. A fejlődése kezdetén több vizet igényel, de a hagyma növekedése idején a meleget és a szárazságot kedveli. Ha a nyár hidegebb és csapadékosabb, akkor ez a hagyma levél részének fog kedvezni. A hagymát lehet magvetéssel és dughagymával is termelni.
Zöldhagymának nyár elején szedhető, főzőhagymának augusztus elejétől szedjük.
A földből kihúzogatva szedjük, a fellevelektől megszabadítva, felfűzve, száraz és szellős padláson tároljuk.
-
Konyhai felhasználás
A zöldhagymát gyakran nyersen fogyasztjuk, a főzőhagymát konyhai fűszerként használjuk zöldségekhez, szószokhoz, húsokhoz keverve.
-
Gyógyhatásai
Külsőleg és belsőleg is alkalmazható. Belsőleg többek között baktériumölő hatása van, a meghűléses fertőzésekre hatékonyan hat a hagymából készült tea. Hatóanyagainak kivonatát elsősorban az érelmeszesedés megelőzésére, a szívroham rizikójának csökkentésére használják. A hagyma gátolja a trombózis, a vérrögképződés kialakulását, segít megelőzni a koszorúér-megbetegedést. Jótékonyan hat az emésztésre, oldja a bélgörcsöket. Asztmaellenes hatása is bizonyított. Külsőleg a hagyma levele gátolja a darázscsípések által okozott gyulladásos reakció kialakulását.
-
Receptek
Sült hagyma
Hozzávalók: 8 nagy hámozott vöröshagyma, 20 dkg frissen reszelt cheddar sajt, 3 evőkanál olívaolaj, 6 dkg vaj, 2 teáskanál friss kakukkfű, ízlés szerint só, bors
Elkészítése: A vöröshagymafejeket kereszt alakban, felülről lefelé haladva, majdnem az aljukig bevágjuk, vigyázzunk, hogy ne vágjuk szét. Grilltepsibe állítjuk, és meglocsoljuk az olívaolajjal. A vágásokba kevés vajat teszünk. Megszórjuk kakukkfűvel, sóval, borssal. Letakarjuk alufóliával, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük. A tepsit kivesszük a sütőből, és levesszük az alufóliát. A hagymákat a kisült levükkel meglocsoljuk, majd visszatesszük a sütőbe, és fólia nélkül, további 15 perc alatt barnára pirítjuk. A megsült hagymákat meghintjük reszelt sajttal, és néhány percre visszatesszük a sütőbe, hogy a sajt megolvadjon. Azonnal tálaljuk.
http://gasztroabc.hu/recept/6429_sult-hagyma/
Francia hagymaleves
Hozzávalók: 60 dkg vöröshagyma, 10 dkg sajt, 10 dkg vaj, 2 dl bor, 1 evőkanál liszt, 1 húsleveskocka, só, bors
Elkészítése: A hagymát pucold meg, karikázd fel. A vajat olvaszd fel, és párold meg rajta a hagymát kis lángon 15-20 perc alatt. Közben kevergesd meg. Ha jól összeesik és karamellizálódik, azaz szép barna színű lesz, add hozzá a lisztet. Azzal is pirítsd egy-két percig. Öntsd fel egy liter vízzel, majd ízesítsd sóval, borssal, és morzsold bele a leveskockát. Ha van maradék húslevesed, azt is felhasználhatod. Kis lángon, lefedve főzd a levest 15-20 percig. Ha elég sűrű, öntsd hozzá a bort, és hagyd még egy-két percig rotyogni. Pirítóssal és reszelt sajttal forrón tálald.
http://femina.hu/recept/francia-hagymaleves-recept
Hagymatea meghűlésre
Tegyél fel fél liter tisztított vizet főni. Ha felforrt, akkor dobd bele 2 vöröshagyma külső burkát, forrald még 1 percig, majd fedő alatt hagyd állni negyed órát. Ha iható hőmérsékletűre hűlt, tegyél bele 2 evőkanál minőségi mézet – az a legjobb, ha kakukkfű-, vagy hársméz.
-
Növényvédelem
Baktériumos és gombás fertőzések ellen hatásos a házilag készített hagymalé. Hagyma lé készítése: 3 kg fokhagyma és vöröshagyma külső héját szedjük le, majd áztassuk be 10 liter vízbe. Érleljük így 10 napig majd szűrjük le és tízszeres hígításban permetezzük ki.
-
Növénytársítás
A hagymát jó, ha saláta mellé vetjük, viszont nem jó társítás babbal, céklával, borsóval és káposztával.