Leveles kel, fodros kel
sorok közti távolság
60
cm
vetési mélység
2
cm
|
jan. |
febr. |
márc. |
ápr. |
máj. |
jún. |
júl. |
aug. |
szept. |
okt. |
nov. |
dec. |
| Magvetés |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Kiültetés |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Betakarítás |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Magvetés |
Kiültetés |
Betakarítás |
| jan.. |
|
|
|
| febr.. |
|
|
|
| márc.. |
|
|
|
| ápr.. |
|
|
|
| máj.. |
|
|
|
| jún.. |
|
|
|
| júl.. |
|
|
|
| aug.. |
|
|
|
| szept.. |
|
|
|
| okt.. |
|
|
|
| nov.. |
|
|
|
| dec.. |
|
|
|
Növénytársítás táblázat
letöltés
Brassica oleracea var. acephala subvar. laciniata
A fodros kel a káposztafélék (Brassicaceae) családjába tartozó kétéves növény, a vadkáposzta egy termesztett változata. A kelkáposztára emlékeztet, hosszú szárán fodros, jellegzetes leveleket hoz.
-
Érdekességek
A leveles kel nem növeszt fejet és levelei még télen is fogyaszthatók. A rómaiak idejében a vándorló kelták hozták magukkal Európa nyugati része felé. A fodros kel meghonosodott és a középkorig kedvelt zöldségnövény volt, mikortól a nemesítés inkább a lágyabb levelű képoszta felé irányult, és így a leveleskel a háttérbe szorult.
-
Élőhelye
Kis-Ázsiából származik, mélyen gyökerezik, ezért tápanyag- és vízhasznosítása kiváló. Minden talajtípuson megterem. Hideg-és árnyéktűrő növény.
-
Termesztése
Kedveli a tápdús talajt, és a napot. Félárnyékban is nő, de fejlődése lassúbb. Szabad földbe vethetjük május-júniusban. A magvak kelése már 8°C-on megindul. A kifejlett növény a mínusz 16°C-t is kibírja, a bimbós kel mellett ez a másik leghidegtűrőbb káposztaféle. Hazánkban a leghidegebb teleken sem fagy ki. A nyári meleget is jól tűri, fejlődését a hőmérséklet ingadozása alig befolyásolja. Tenyészideje 14-22 hét. Levelenként szedhető, és 8-10 tő káposzta már egy nagyobb családot is ellát.
Előbb az alsó leveleket gyűjtsük a felhasználás mértékétől függően. A levelet a levélnyéllel együtt vágjuk le a tőről.
-
Konyhai felhasználás
Fogyaszthatjuk nyersen, vékonyra szeletelve, salátákhoz adva. Mivel viszont a levelek tapintása keményebb, felületük durvább, a legtöbb recept olajban párolást ír elő. Káposztára emlékeztető ízét kiemeli a fokhagyma, a citromlé és az olívaolaj. Forgathatjuk tésztába, adjuk főtt gabonaféléhez, esetleg héjában főtt burgonyához.
-
Gyógyhatásai
Egyetlen tányérnyi fodros kel napi C-vitamin szükségletünk 88%-át biztosítja és csökkenti a rák kialakulásának veszélyét. Gyulladáscsökkentő hatású, hatékonyan segít az asztma és az ízületi gyulladások elleni védekezésben. Rosttartalma révén tisztítja a vastagbelet, védi emésztőrendszerünket.
-
Receptek
Kemencés fodros kel avagy fodros kel chips
Hozzávalók: 400g fodros kel megtisztítva, 2 ek olívaolaj, 1 tk tengeri só.
A kelről távolítsuk el a nagyobb ereket (ezeket használjuk zöldséglevesbe), csíkozzuk fel. Tűzálló tálban keverjük össze az olajjal és süssük 5 percig; forgassuk meg és süssük újabb 7-10 percig, míg a levelek papírszerűen barnák nem lesznek. Csak tálalás előtt sózzuk.
-
Növénytársítás
Közelükbe és köréjük zellert ültessünk, mivel jótékonyan hat a kel növekedésére. Ezen kívül a bokorbabot, a céklát, az uborkát és a salátát kedveli. Ne ültessük hagyma mellé.
A leveles kel nem növeszt fejet és levelei még télen is fogyaszthatók. A rómaiak idejében a vándorló kelták hozták magukkal Európa nyugati része felé. A fodros kel meghonosodott és a középkorig kedvelt zöldségnövény volt, mikortól a nemesítés inkább a lágyabb levelű képoszta felé irányult, és így a leveleskel a háttérbe szorult.
Kártevők és kórokozók