Kertészkedjünk

Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!

Növényhatározó
Vetési naptár
Kertalapítás

Nagy csalán

jan. febr. márc. ápr. máj. jún. júl. aug. szept. okt. nov. dec.
Magvetés
Kiültetés
Betakarítás
Magvetés Kiültetés Betakarítás
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.
Növénytársítás táblázat letöltés

Urtica dioica
Az Urticaceae (csalánfélék) családba tartozó évelő, lágyszárú növény. Gyöktörzse kúszó, hengeres, barnássárga színű, tarackokkal terjed. Hajtása 20-150 cm magas, szára négyélű, el nem ágazó. Keresztben átellenes levelei hosszúkás tojásdadok, nyelesek, durván fűrészfogasak. A szár és a levél egyaránt serteszőrökkel borított. A virágzatok a levelek hónaljában füzérekben állnak. Egy növényen vagy a felálló porzós virágok, vagy a lecsüngő termős virágzatok fordulnak elő, tehát kétlaki.

 • Érdekességek

  A latin uro szó jelentése égni. A növény neve is elárulja, hogy a levelén található csalánszőrök vége érintésre letörik és a benne található hangyasav csípi a bőrünket. Egy jávai csalánfajta (U. urentissima) csípése egy évig is kínozhatja az embert.

 • Népies nevei

  csalány, csollány

 • Élőhelye

  Mindenütt gyakori, évelő növény. Nedves, üde, erdős területeken érzi jól magát. A tápanyagban gazdag, enyhén meszes talajt kedveli. Nitrogénjelző gyom.

 • Termesztése

  Gyűjtik. Kertünkben a föld alatti tarackoló hajtásait öltessük, 5-10 cm mélyre. Földjét ne hagyjuk kiszáradni. Tavasztól őszig a hajtását, ősszel vagy tavasszal a gyökerét gyűjthetjük.

 • Konyhai felhasználás

  A friss csalánból készült ételek fogyasztása a cukorbetegségben szenvedőknek javasolt. Levele vitamin- és ásványianyag-forrás. A klorofill előállítás legismertebb ipari nyersanyaga, amit a likőr-, cukor- és élelmiszeripar is használ.

 • Gyógyhatásai

  Levele (Urticae folium), hajtása (Urticae herba), gyökere (Urticae radix) használt. Levele vitamin- és ásványi-anyag forrás, enyhén antibiotikus hatású. Gyökere koleszterin szintet csökkentő hatású, mérsékli a prosztatatúltengés panaszait. A levélben és a herbában klorofill, karotinoidok, vitaminok, flavonoidok és ásványi anyagok találhatók. A gyökér elsősorban szterolokat tartalmaz. A magban nyálkaanyag és zsírosolaj halmozódik fel. Már az ókorban többféle módon használták. A bronzkori sírokban csalánból szőtt lepleket találtak. Hippokratész kortársai a csalánlevelet a kígyóharapás és skorpiócsípés gyógyítására használták, valamint belsőleg a növényi mérgezések ellen. A gyógyászatban vizelethajtó, vértisztító teák alkotója, de használják reuma, köszvény esetén vagy annak megelőzésére is. Segít a gyomor, bélhurut, fekély, gyomor és bélvérzés, aranyeres bántalmak estén is. Magas vérnyomásra és pangásos szívelégtelenségre is jó a teája, de orvosi felügyelet mellett fogyasszuk, mert hatására kiürül a szervezetből a kálium. Gyökere csökkenti a koleszterinszintet, a prosztata megnagyobbodás panaszait kezelő gyógyszerek alkotója. Hatékony a hajhullás, korpásodás és a zsíros haj ápolásánál, de a bőrkiütést is kezelhetnek vele.

 • Növénytársítás

  Biotermesztésben kivonatát gombás betegségek és rovarok elleni védekezésnél használják. Iparban a klorofill-előállítás nyersanyaga. Emeli más fűszernövények illatanyag tartalmát, javítja a komposztok lebomlását.

A latin uro szó jelentése égni. A növény neve is elárulja, hogy a levelén található csalánszőrök vége érintésre letörik és a benne található hangyasav csípi a bőrünket. Egy jávai csalánfajta (U. urentissima) csípése egy évig is kínozhatja az embert.

Kártevők és kórokozók