Kertészkedjünk

Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!

Növényhatározó
Vetési naptár
Kertalapítás

Orbáncfű

jan. febr. márc. ápr. máj. jún. júl. aug. szept. okt. nov. dec.
Magvetés
Kiültetés
Betakarítás
Magvetés Kiültetés Betakarítás
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.
Növénytársítás táblázat letöltés

Hypericum perforatum
A Hypeicaceae (orbáncfűfélék) családba tartozó évelő növény. Szára 50-100 cm magas, hengeres, felálló, erőteljes, felül elágazik. Levelei keresztben átellenesek, tojásdad vagy hosszúkás alakúak, ép szélűek, az illóolajtartók miatt áttetszően pontozottak. Bogernyős virágzatában sok virág áll, sziromlevelei aranysárgák, elszórtan fekete mirigypontokkal. Júniustól szeptemberig folyamatosan virágzik. Toktermése tompított háromszögletű, tojásdad alakú. Több más faj is előfordul nálunk, de azokat nem gyógynövényként tartják számon.

 • Érdekességek

  Nevében a hyper jelentése túl, az eikon pedig képet jelent. Ez az elnevezés arra utalt, hogy régen a szellemek és kísértetek észlelésekor, azaz fantáziadús képek vélt látása ellen is használták. Régen Keresztelő Szent Jánosról nevezték el a növényt (St. Johannis Blut), mert a szétdörzsölt virágaiból vörös lé folyik.

 • Népies nevei

  közönséges orbáncfű, csengőfű

 • Élőhelye

  Eurázsia melegebb vidékein, nálunk is őshonos. Meleg és fénykedvelő, szárazságtűrő növény. Erdők tisztásain, legelőkön, árokpartokon és hegyi réteken fordul elő. Jó fagytűrő. Napos, félárnyékos helyet kedvel. Hajlamos a kadmium felhalmozásra, ezért csak határérték alatti kadmiumot tartalmazó talajon termeszthető.

 • Termesztése

  Leginkább gyűjtött gyógy-és gyomnövény.

 • Gyógyhatásai

  Drogja a virágzás idején vágott és megszárított, felső, legfeljebb 40 cm hosszú virágos hajtása (Hyperici herba). Hatóanyagai a fekete mirigyekben felhalmozódó vörös hipericin-származékok (összesen maximum fél %) sárga flavonoidok (1-7%), illóolaj, mellettük kolin, pektin, nikotinsav. Antibiotikus hatású, a flavonoidok pedig immunstimulánsok. Nehezen gyógyuló égési sebek, külső-belső fekélyek kezelésére régóta alkalmazzák, hat a gyomor- és bélfekélyre. Teáját máj- és epebántalmak, hasmenés, láz, sőt kígyómarás esetén is használják. Klinikai tesztekben bizonyították hatékonyságát depresszió ellen. Idegzsába, ideggyulladás, köszvény, álmatlanság, hisztéria, holdkórosság, epilepszia, neuralgia, depresszió, melankólia esetén is alkalmazzák. Este altat, napközben élénkít. Rándulásra és ficamra használják az orbáncfű olaját, fényvédő napolajba is keverik. Fogyasztásakor több gyógyszer szedése, orrcsepp használata tilos, a sör, bor, kávé, szalámi, joghurt, csokoládé, bab, füstölt vagy savanyított ételek fogyasztását pedig kerülni kell. Az érzékeny bőrűeken a napnak kitett helyeken bőrgyulladást okoz.

Nevében a hyper jelentése túl, az eikon pedig képet jelent. Ez az elnevezés arra utalt, hogy régen a szellemek és kísértetek észlelésekor, azaz fantáziadús képek vélt látása ellen is használták. Régen Keresztelő Szent Jánosról nevezték el a növényt (St. Johannis Blut), mert a szétdörzsölt virágaiból vörös lé folyik.

Kártevők és kórokozók