Kertészkedjünk

Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!

Növényhatározó
Vetési naptár
Kertalapítás

Sztívia

sorok közti távolság
25-30 cm
jan. febr. márc. ápr. máj. jún. júl. aug. szept. okt. nov. dec.
Magvetés
Kiültetés
Betakarítás
Magvetés Kiültetés Betakarítás
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.
Növénytársítás táblázat letöltés

Stevia rebaudiana
Az Asteraceae (fészkesek) családba tartozó, nálunk nem áttelelő, évelő növény. Levelei recézettek és elliptikus alakúak. A virágzás nyár közepétől ősz végéig tart, virágai aprók, fehérek.

 • Érdekességek

  A Földön több mint 150 Stevia (sztívia) faj ismert, de csak ez az egy tartalmaz édes ‘steviol glükozidokat’. Szárított leveleiből készített őrlemény 30-szor olyan édes, mint a kristálycukor.

 • Népies neve

  jázminpakóca

 • Élőhelye

  Brazília és Paraguay szubtrópusi vidékein honos. A folyton nedves, de nem pangóvizes, savanyú talajokon, gyakran a mocsarak és a patakok mentén nő.

 • Termesztése

  Szinte minden éghajlaton lehet sikeresen termeszteni. Fontos, hogy kerüljük a vízben állást, de mindig nedves maradjon a földje. Mivel nálunk nem telel, az utolsó fagy után ültetik el, és egyéves növényként termesztik. Sztívia magot csak ritkán lehet kapni, mivel nehezen csírázik, általában palántákat árusítanak. Kicsivel mélyebbre ültessük a palántákat, mint ahogyan a cserépben voltak, hogy a gyökérlabdát elfedje egy vékony talajréteg. Ültetés előtt és miután betakartuk, öntözzük meg a földet. Ha magot ültetünk, bent csíráztassuk fényes helyen, legalább 21 °C-os hőmérsékleten, és 7-8 hét után kiültethetjük. Az ágyásban szereti a mulcsot, mert nem hagyja kiszáradni a talajt. Heti egy-kétszer, nyáron többször öntözzük. Ha nagyon megnyúlna, vágjuk vissza hogy jobban bokrosodjon. Szára törékeny, ezért védett helyen legyen. A gyomokat tartsuk távol. A sztíviát cserepekben is lehet nevelni. Jó minőségű talajba ültessük, amelyben szerves anyag is van. Hűvös időben tegyük teljes napfényre, de gondoskodjunk árnyékról a számukra a meleg napokon, hogy a talaj ne száradjon ki. Amennyiben évelő növényként termesszük, vigyük be az első fagyokig. A teljes növényt a talajszint felett gyűjtjük, vagy ha évelőként termesztjük, 14 cm-t hagyunk, hogy újra kihajtson.

 • Konyhai felhasználás

  Az egész levelekből nagyszerű teát lehet készíteni. Egy robotgép vagy egy kávédaráló segítségével készített port felhasználhatjuk ételekbe, édesítőként. Hosszú távú tárolására használjunk egy tiszta befőttes üveget. Mentával párosítva kiváló ízű.

 • Gyógyhatásai

  Hagyományosan használják teaédesítésre, étvágycsillapításra, bőrbetegségek, vágási sebek kezelésére, mert állítólag gyorsan hat. Javítja az emésztést, a bélműködést, megnyugtatja a gyomrot. A cukorbetegek is biztonságosan fogyaszthatják, mivel nem emeli meg a vércukorszintet. Kutatások alapján csökkenti a magas vérnyomást. Kedvező ásványianyag tartalma és antibakteriális hatása miatt kiválóan alkalmas fogszuvasodás, fogínybetegségek és fogfájás kezelésére, szájbetegségek megelőzésére, gyógyítására.

 • Receptek

  Gyümölcsrizs
  Hozzávalók: 20 dkg rizs, 1 csomag vaníliás cukor, 8 dkg sztívia, 1 kávéskanál fahéj, 1 dl tejszín
  Elkészítés: Főzzük meg a rizst, és amíg megpuhul, ízesítsük a fahéjjal, a vaníliás cukorral és a sztíviával. Ha kész, ízlés szerint krémesítsük tejszínnel (vagy tejjel), gyümölcsökkel vagy magában fogyaszthatjuk.

 • Növényvédelem

  A párás, nedves idő és az álló víz kedvez a gombás megbetegedések kialakulásának, kerüljük a levelek öntözését.

A Földön több mint 150 Stevia (sztívia) faj ismert, de csak ez az egy tartalmaz édes ‘steviol glükozidokat’. Szárított leveleiből készített őrlemény 30-szor olyan édes, mint a kristálycukor.

Kártevők és kórokozók