Sárgarépa
sorok közti távolság
15-25
cm
vetési mélység
0,5-1
cm
|
jan. |
febr. |
márc. |
ápr. |
máj. |
jún. |
júl. |
aug. |
szept. |
okt. |
nov. |
dec. |
Magvetés |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kiültetés |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Betakarítás |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Magvetés |
Kiültetés |
Betakarítás |
jan. |
|
|
|
febr. |
|
|
|
márc. |
|
|
|
ápr. |
|
|
|
máj. |
|
|
|
jún. |
|
|
|
júl. |
|
|
|
aug. |
|
|
|
szept. |
|
|
|
okt. |
|
|
|
nov. |
|
|
|
dec. |
|
|
|
Növénytársítás táblázat
letöltés
Daucus carota subsp. sativus
A vadon előforduló, Európában és Délnyugat-Ázsiában őshonos vadmurok (Daucus carota) háziasított alfaja. Kétéves növény, az első évben tőleveleket fejleszt és zömök raktározó főgyökeret, a második évben jelenik meg a magszára.
-
Érdekességek
A növényt a mai Afganisztán terültén már ismerték úgy 5000 évvel ezelőtt. Ezek a répák többféle színűek voltak (fehér, bíbor, vörös, zöld és fekete). Az egyiptomiak is szerették a sárgarépát, a fennmaradt templomaik rajzain hatalmas példányok fedezhetők fel. Magját a fáraók sírjában is megtalálták.
-
Népies nevei
murokrépa, karotta
-
Élőhelye
Származási helye Nyugat-Ázsia. Napos-félárnyékos helyen érzi jól magát.
-
Termesztése
Közepesen kötött, mély és laza, humuszos talajon végezzük. Nem kedveli a friss trágyázást, ám a kellően érlelt komposzt hasznára válik. Nyári, valamint őszi fogyasztás céljára korai fajtákat (karotta) termesszünk (4 hónapos tenyészidejű), míg a téli tároláshoz nagyobbra növő, késői fajtát válasszunk (6-7 hónapos tenyészidejű). A karotta gyökere rövidebb, zsengébb és lédúsabb, mint az őszi fajták, amelyekben magasabb lehet a karotintartalom. Márciustól vethető a korai fajta, a kései április végétől. Érdemes a vetés előtt egy nappal beáztatni a magokat. A folyamatos öntözés valamint a jó káliumellátás véd a répalevéltetű ellen.
-
Konyhai felhasználás
Használhatjuk levesek, saláták, főzelékek, hidegkonyhai készítmények, bébiételek készítésére, és nagyon sok ételkülönlegesség ízesítője vagy díszítője is lehet.
-
Gyógyhatásai
A sárgarépa sok karotint tartalmaz. Mint az A-vitamin provitaminja, pozitívan hat a szívműködésre, a nyálkahártyára, a mirigyekre és a retinára egyaránt. Ugyancsak erősíti a fertőző betegségekkel szembeni ellenálló képességet, és óvja az idegeket. Igazi bőrvédő. Rendszeres fogyasztása segít a bőr víztartalmának megőrzésében, szerepet játszik a faggyú- és verejtékmirigyek szabályozásában, és béta-karotint tartalmaz, amely védelmet nyújt a napégés ellen.
-
Receptek
Répatorta
Hozzávalók: 1 csésze barna cukor, fél csésze teljes kiőrlésű liszt, fél csésze fehér liszt, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál őrölt fahéj, fél mokkáskanál só, fél csésze apróra vágott dió, 1,5 csésze reszelt répa, 3 tojás, 1/3 csésze olaj.
A kétféle lisztet összekeverjük a szódabikarbónával és a sütőporral, hozzáadjuk a sót, a fahéjat és a cukrot, majd a reszelt répát. Végül belekeverjük a tojást, az olajat és a diót. A masszát kilisztezett sütőformába öntjük, és 160 fokon 30 percig sütjük.
-
Növényvédelem
A sárgarépa legismertebb kártevője a répalégy, mely a petéit leginkább a gyökérnyakra helyezi. A kikelő lárvák berágják magukat a répa testébe, ezáltal fogyasztásra alkalmatlanná válik. A répalégy ellen védekezhetünk a növénytársításból ismert párosítással, hogy egy – egy sor hagymát is vetünk a répasorok mellé, valamint hogy a répa gyökérnyakát folyamatosan feltöltjük földdel.
-
Növénytársítás
Jó szomszédja a hagyma, a kapor és a saláta.
A növényt a mai Afganisztán terültén már ismerték úgy 5000 évvel ezelőtt. Ezek a répák többféle színűek voltak (fehér, bíbor, vörös, zöld és fekete). Az egyiptomiak is szerették a sárgarépát, a fennmaradt templomaik rajzain hatalmas példányok fedezhetők fel. Magját a fáraók sírjában is megtalálták.
Kártevők és kórokozók