2023. május 11.

Csodálatos napunk a Kisdiófa Kertben a gasztronómia, az egészséges zöldség ételek és alapnyagmentés jegyében.

Programsorozatunk záró eseménye nagy sikert aratott. Délelőtt a Kollabor csapata mutatta be nekünk, hogyan építhetünk szinte bármekkora függőleges Mikrokertet, akár a nappalinkban, ami megnyitja a saját zöldségek termesztésének távlatait akár egy 4. emeleti panellakásban is, közben pedig a gyerekekkel készítettek egészséges nassolni valókat.

A délután a felnőtteké volt: Szende Gabi (Szuperízlelő) a fermentálásba vezetett be minket egy nagyon informatív előadással, ami sokunkba öntött bátorságot, hogy azonnal nekiálljuk otthon a kísérletezésnek, és felhívta a figyelmet a lehetséges hibákra is, hogy azokat lehetőleg elkerülve sikeresen fermentáljunk izgalmas ízű tavaszi zöldségeket.

Őt követte Ádám Csaba, aki egy friss, ázsiai reteksalátát és egy elképesztően izgalmas, ízgazdag füstölt sárgarépa zakuszkát hozott nekünk. Ezeknek már önmagukban is nagy a meggyőző erejük, hogy a zöldségekben ezernyi lehetőség rejlik, és hihetetlen dolgokat lehet kihozni belőlük, de mesélt is nekünk arról, hogyan és miért döntött a hús mellőzése mellett, gyakorló éttermi séf létére.

A zöldségdömping délutánját Mautner Zsófival zártuk. Az ő feladata nem kisebb téma körüljárása volt, mint az „ehető zöldhulladékok”. Sok-sok példát hallottunk tőle, mi minden levelét lehet hányféleképpen felhasználni. Találkoztunk karalábé, retek, karfiol, újhagyma és sárgarépa levelével, ehető virágokkal. Ezután biztosan nem vetetjük le a piacon a zöldségessel a „zöldjét”.

Vissza a hírekhez