Görögdinnye
sorok közti távolság
100-120
cm
|
jan. |
febr. |
márc. |
ápr. |
máj. |
jún. |
júl. |
aug. |
szept. |
okt. |
nov. |
dec. |
Magvetés |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kiültetés |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Betakarítás |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Magvetés |
Kiültetés |
Betakarítás |
jan. |
|
|
|
febr. |
|
|
|
márc. |
|
|
|
ápr. |
|
|
|
máj. |
|
|
|
jún. |
|
|
|
júl. |
|
|
|
aug. |
|
|
|
szept. |
|
|
|
okt. |
|
|
|
nov. |
|
|
|
dec. |
|
|
|
Növénytársítás táblázat
letöltés
Citrullus lanatus
A tökfélék (Cucurbitaceae)családjába tartozik. Erős, fejlett főgyökere van. A sárgadinnyéénél erőteljesebb és mélyebbre hatoló gyökérzetének nagy része a talaj felső 20–25 cm-es rétegében helyezkedik el.Hajtásrendszere a növekedési típustól függően változó. Egy-egy növényen 3–7 db hajtás is kifejlődhet. A szár lehet ritkán és sűrűn szőrözött. A levelek 5–10 cm-es levélnyélen ülnek. A levéllemez gyengén vagy erősebben szeldelt, többszörösen tagolt. Színe zöld, sötétzöld, ezüstöszöld. A lemez felületét viaszréteg borítja. A virágok kicsik, zöldessárgák. A termős virágok zöme idegenmegtermékenyülő, a termékenyítést méhek és rovarok végzik. Az alakja igen változatos. (A gömbtől, a megnyúlt gömbtől a megnyúlt hengeres formáig változik.) Egy-egy termés tömege 2–15 kg. A héj színe fehéres, világoszöld, középzöld, kékeszöld, feketészöld lehet. Felülete sima vagy enyhén barázdált. Rajzolata lehet csíkozott, márványozott. A héja 1–2 cm vastag. A hús színe fehér, sárga, citromsárga, sötétebb sárga, világos rózsaszínű, rózsaszínű, piros, vérvörös.
-
Érdekességek
A népi hiedelem úgy tartja, hogy Lőrinc napján “Lőrinc belepisil a dinnyébe”, a dinnye ízetlenné válik. Kevesen tudják, hogy két Lőrinc nap is van egymáshoz igen közel, augusztus 10-én és szeptember 5-én. A népi bölcsesség a későbbi dátumra gondol, augusztus végéig, szeptember elejéig nyugodtan fogyaszthatjuk a finomabbnál finomabb dinnyéket.
-
Élőhelye
Dél-Afrikából származik, de vadon Ázsiában és Afrika más részein is megtalálható. Dél-Afrikából először Kínába terjedt el, majd Európába. A görögdinnye a legnagyobb fényigényű zöldségfajok csoportjába tartozik. A hazai termesztésben lévő fajtáink hosszúnappalosok. Hőmérsékletigénye megegyezik a sárgadinnyéével, optimális hőigénye 25±7 °C. Vízigénye nagy. Ezt többnyire hatalmas gyökérzetével elégíti ki. Különösen érzékeny a vízellátásra fejlődésének első, lassú növekedési szakaszában. A görögdinnye genetikailag meghatározott teljesítőképességének eléréséhez kellő tápanyagmennyiséget igényel. Ennek mennyiségi, minőségi és időbeni kielégítése a termesztés eredményének egyik meghatározója.
-
Termesztése
Talaj-előkészítése megegyezik a sárgadinnyéével. A laza, kissé kötött talajokon is jól termeszthető. Fészkekbe vetjük. A fészek készítést már ősszel el kell kezdeni, kapával 30-40 cm mélyen kiemelni a földet, néhány marék trágyával összekeverni, majd visszatölteni és kis kupacot készíteni belőle, melyet ültetéskor ki kell tányérozni, és ebbe kerülnek a magok. Általában 3-4 éves, idősebb magokat vetnek, mert az ilyen magnak jobb a csíraképessége, és az ilyen magból fejlődő növény több virágot hoz. Az érett görögdinnye azon oldala, amelyiken a földön fekszik, érésekor besárgul.
A görögdinnyét nem szokták visszavágni, azonban ahhoz, hogy a meglévő terméseket kinevelje, érdemes visszacsípni a hajtások végét, miután 3-5 termés elérte az alma mértet. Így a növény minden energiáját a meghagyottak kinevelésébe fekteti. Július végén, augusztusban, amikor a dinnye érése elkezdődik, akkor rendszeresen (7-10 naponként ) finoman fordítsuk meg a gyümölcsöket. Ezt azért tegyük, hogy egyenletesen, minden oldala kapjon kellő napsütést. Ahhoz, hogy a nedves gyümölcsök a talajjal érintkezve ne kezdjenek el rothadni, érdemes egy falapot betenni alájuk.
-
Konyhai felhasználás
Nyersen, levesként, sorbetként, de saláták alapanyaga is lehet vagy akár grillezve is fogyaszthatjuk. Magas víztartalma miatt kiváló hűsítő és hidratáló a forró nyári napokon.
-
Gyógyhatásai
Vitaminok terén nagy mennyiségben megtalálható benne az A- és C-vitamin. A B-vitaminok közül megtalálható benne a B1-, a B6-vitamin, továbbá magnéziumot is tartalmaz. Nagy mennyiségben van jelen a likopén, ami a gyümölcs vöröses színét adja, ez a hatóanyag pedig csökkenti a prosztatarák kialakulásának okát. Arról nem is beszélve, hogy a dinnyében a sok antioxidáns csökkenti az ízületi gyulladások, a rák és a szívroham kialakulásának kockázatát.
-
Receptek
Fetás görögdinnyés saláta
Hozzávalók: 200 g feta sajt, 20 dkg görögdinnye, 8 db fekete olajbogyó, 2 db újhagyma, fél citrom (leve és reszelt héja), 1 ek olívaolaj, só és bors ízlés szerint, 1 ek aprított petrezselyem
Elkészítés: A fetát és a görögdinnyét felkockázzuk. Felszeleteljük az újhagymát, és az egészet összekeverjük az olajbogyóval. A ciromlevet és a reszelt citromhéjat az olívaolajjal rugós habverővel összekeverjük. Sózzuk, borsozzuk, összeforgatjuk a salátával, végül meghintjük a petrezselyemmel.
http://www.nosalty.hu/recept/fetas-gorogdinnyes-salata
-
Növényvédelem
A görögdinnyét érintő betegségek dinnyemozaik , a dinnye pszeudomonászos betegsége a dinnye kolletotrihumos betegségea dinnye didimellás betegsége dinnyelisztharmat a dinnye fuzáriumos hervadása.
Kártevői a cserebogarak, pattanóbogarak, gyepi hangya, vetési bagolylepke, uborka-levéltetű, dohánytripsz, közönséges takácsatka vagy a mezei nyúl.
A betegségek elleni védekezésben kiemelt szerepe van a fajtaválasztásnak.
-
Növénytársítások
A kukorica, a sarkantyúvirág (böjtfű) és a retek jó tárnövényei lehetnek.
A népi hiedelem úgy tartja, hogy Lőrinc napján “Lőrinc belepisil a dinnyébe”, a dinnye ízetlenné válik. Kevesen tudják, hogy két Lőrinc nap is van egymáshoz igen közel, augusztus 10-én és szeptember 5-én. A népi bölcsesség a későbbi dátumra gondol, augusztus végéig, szeptember elejéig nyugodtan fogyaszthatjuk a finomabbnál finomabb dinnyéket.
Kártevők és kórokozók