bagolyborsó
Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!
jan. | febr. | márc. | ápr. | máj. | jún. | júl. | aug. | szept. | okt. | nov. | dec. | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Magvetés | ||||||||||||
Kiültetés | ||||||||||||
Betakarítás |
Magvetés | Kiültetés | Betakarítás | |
---|---|---|---|
jan. | |||
febr. | |||
márc. | |||
ápr. | |||
máj. | |||
jún. | |||
júl. | |||
aug. | |||
szept. | |||
okt. | |||
nov. | |||
dec. |
Cicer arietinum
A pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozó egyéves lágyszárú növény, melynek gyökere a borsóénál fejlettebb, 50-60 cm mélyre hatoló, mérsékelten elágazó. A hüvelyesek közül a legnagyobb gyökértömeggel rendelkezik, és ennek következménye a magas szárazságtűrő és vízmegtartó képessége. A gyökérzetén kevés gümő alakul ki, de ezek nagyobbak, mint a borsó esetében. Szára merev, éréskor sem dől meg, de mirigyszőrös, ezért takarmányozásra nem megfelelő, viszont zöldtrágyának kiváló. Magja 60 % szénhidrátot és 20 % fehérjét tartalmaz, ebből adódóan emészthetősége és biológiai értéke jobb a babnál, lencsénél. A hüvelyekben 1-3 gömbölyű mag található, sárgás színűek, alakjuk a bagolykoponyához hasonló. A termés íze kellemes, dióra emlékeztető. Pillangós virága rózsaszín, fehér vagy lilás, a növény önbeporzó, de lehetséges a kölcsönös beporzás is. A kelést követő 30-60 napra virágzik. Felfújt, szőrös hüvelytermése van, mely zöld színű, 2-3 cm hosszú. Tövenként 70-80 hüvely is teremhet, hüvelyenként 1-2, ritkán 3 maggal.
bagolyborsó
Őshazája Délnyugat-Ázsia. Elsősorban Indiában, de a volt Szovjetunióban, Kisázsiában, a Földközi-tenger melléki országokban is elterjedt. A sikeres termesztéshez egyaránt igényli a magas talaj- és léghőmérsékletet. Fényigényes, csak erős fényben fejlődik megfelelően, árnyékban, félárnyékban csak megnyúlik, kevés virágot hoz, azok rosszul kötnek, vagy eldobálja. Vízigénye csírázáskor és kezdeti növekedéskor jelentős, később öntözés nélkül is jól fejlődik.
Vetési ideje március közepe-vége, április eleje. Túl korán nem érdemes vetni, mert igaz ugyan, hogy 5–6 °C-on már csirázik, de ilyenkor vontatott, egyenetlen a kelés, ezért helyesebb megvárni, míg a talaj hőmérséklete eléri a 10 °C-ot. Termesztéséhez nagyobb melegre van szükség, mint amit a hagyományos borsónál elfogadhatónak tartunk. Csírázáshoz és a kezdeti fejlődéshez ugyan több vizet igényel, de a tenyészidő későbbi szakaszaiban akár öntözés nélkül is megmarad. A túl sok csapadék csökkenti a hozamot.
Vetéskor egy méter hosszú sorba 30-35 szem magot tegyünk, 3-5 cm mélyre. A sorokat kihúzás után locsoljuk be és a nedves talajra helyezzük a magokat, majd betakarjuk, enyhén tömörítjük. Szükség szerint kapálással lazítsuk és gyomtalanítsuk. Ne használjunk gyomirtó szert, illetve ne is ültessük olyan földbe, ahol 2 éven belül gyomirtóztak, mivel érzékeny rá.
Fogyaszthatjuk frissen zölden, vagy kiszárítva, mint a szárazbabot. Ha nem frissen készítjük el, akkor a kiszáradt magokat éjszakára áztassuk be. Indiában – pörkölés után – kávét főznek belőle. Az őrleményéből, amely 23-25% fehérjét és sok szénhidrátot is tartalmaz, jellegzetes, mostanában szívesen fogyasztott ételeket (pl. falafel) készítenek. A mára már közismert hummusz is csicseriborsóból készül.
A csicseriborsó számos, a szervezet számára nélkülözhetetlen vitamint is tartalmaz, ezek a B1-, B6- és E-vitaminok, valamint karotin, folsav és egyéb ásványi anyag tartalma is igen kedvező, magnézium, vas és cinktartalma pedig egyenesen kimagasló. Vastartalma növeli energiánkat, ami menstruáció vagy terhesség, illetve vérszegénység esetén elengedhetetlen. Ráadásul a csicseriborsó nem tartalmazza azokat az úgynevezett anti-nutritív anyagokat, amelyek felelősek a hüvelyesek elfogyasztása utáni puffadásért.
Hummusz
Hozzávalók: 250 g csicseriborsó (szárított vagy konzerv), 100 g tahini (szezámmag őrlemény), 0.5 ek őrölt fűszerkömény, 1.5 tk chili (én tört chili paprikát használtam), 3 ek citromlé, 1.5 ek olívaolaj, 1 ek só, 2 dl víz
Elkészítése: Néhányszor mossuk át jó alaposan a csicseriborsót, és tiszta vízben egy éjszakán át áztassuk. Hagyjunk elég vizet a tálban a csicseriborsón, mert a víz nagy részét fel fogja szívni az éjszaka folyamán, és körülbelül kétszeresére nő. (Természetesen használhatunk konzerv csicseriborsót is, így megspóroljuk az áztatási időt.) A következő nap egy nagy lábasban tegyük fel a csicseriborsót főni, kb. 1 órán keresztül. Addig főzzük, amíg egy villával könnyen szét tudjuk nyomni a szemeket. Amikor készen van, leszűrjük a borsószemeket, és egy tálban félretesszük a főzővizet. A megfőtt csicseriborsót egy mixerbe tesszük vagy előveszünk egy botmixert, és finomra daráljuk, szükség esetén főzővizet is teszünk hozzá. Ha készen van, hozzáadjuk a tahinit, sót, olívaolajat, citromlét, chilit és ismét átturmixoljuk a masszát, ha még úgy érezzük, adunk hozzá vizet. Tálaláskor egy kis olívaolajjal meglöttyintjük a tetejét és meleg pitával tálaljuk.
http://www.nosalty.hu/recept/hummusz-baklavaria-konyhajabol
A csicseriborsónak nincs jelentős kártevője, mivel a növény mirigyszőrei által termelt alma- és oxálsav megvédi azoktól.
bagolyborsó