Csilipaprika
sorok közti távolság
20-30
cm
vetési mélység
3-4
cm
|
jan. |
febr. |
márc. |
ápr. |
máj. |
jún. |
júl. |
aug. |
szept. |
okt. |
nov. |
dec. |
Magvetés |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kiültetés |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Betakarítás |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Magvetés |
Kiültetés |
Betakarítás |
jan. |
|
|
|
febr. |
|
|
|
márc. |
|
|
|
ápr. |
|
|
|
máj. |
|
|
|
jún. |
|
|
|
júl. |
|
|
|
aug. |
|
|
|
szept. |
|
|
|
okt. |
|
|
|
nov. |
|
|
|
dec. |
|
|
|
Növénytársítás táblázat
letöltés
Capsicum annuum var. longum
A chilik közös tulajdonsága, hogy a Solanaceae családba (burgonyafélék) tartozó, 0,5-2 m magasra növő, bokrosodó, lágy szárú növények. Méretük fajtól és változattól függ. A legtöbbjüket egyévi növényként termesztik, jóllehet a meleg éghajlatokon pár évig is életben maradnak, sőt egyes változatok évelő növények. A nálunk leggyakoribb változatok az egyéves fűszerpaprikához (Capsicum annuum var. longum) tartoznak. Ez a növény fásodó szárú, alacsony, levelei szórtak, tojásdadok, hegyesek. Fehér, zöld, vagy sárgászöld színű virágai bókolók. Júliustól októberig folyamatosan virágzik és terem. Szín-, íz- és forma szerint számtalan nemesített forma- és fajta ismeretes.
Másik gyakori faj a Capsicum frutescens var. Chili, ami a trópusokon évelő. Levelei kis vagy közepes méretűek, sötétzöldek, hegyesek. A terméseik igencsak eltérőek méretben és alakban egyaránt. Színük először zöld, majd éréskor legtöbbjük bepirosodik, de vannak narancssárga, sárga, lila és barna színű paprikák is.
-
Érdekességek
Háromféleképpen írják a nevét: chili, chilli és chile. Eredetileg a chili a chili con carne ételre utalt, de aztán lerövidítették chilire. Chiliként igazából a chili növény gyümölcséből készült fűszerre utalnak, de Amerikában chilinek nevezik a növényt és a termést is.
-
Népies nevei
chili paprika, ördögpaprika, cserjéspaprika
-
Élőhelye
Dél- és Közép-Amerikában őshonos. Az étkezési paprikánál jóval magasabb hőmérsékletet igényel, 20 fokra van szüksége a csírázáshoz, a terméséréshez pedig legalább 30 fokra. Fényigénye is nagy, a teljes napot és a sok vizet szereti. Laza, jó vízgazdálkodású talajon érzi jól magát.
-
Termesztése
Capsicum frutescens var. Chili: Nyáron Magyarországon is tudunk chilit termeszteni, illetve termesztési időszakot ki lehet tolni, ha bent termesztjük. A chiliket általában kis cserepekbe vetik el, mert kezdetben nagyon érzékenyek és nem nőnek gyorsan. Egy cserépbe több magot is lehet vetni. Amint a palántákon kifejlődnek a levelek, csak az erőseket hagyjuk meg. Ha ki szeretnénk ültetni, akkor tegyük ki, amikor már van rajtuk legalább 4-6 kifejlett levél. Gyenge szára miatt, ha túl sok paprika terem rajta, hajlamos a lehajlásra és a letörésre, ezért érdemes karózni.
Capsicum annuum var. longum: Legfőbb növekedési típusai:
1. A folytonos növekedésű fajtatípus teljes fejlettségben kétfelé ágazik, 15–25 cm magasságban. Az oldalágak a fejlődés során ismét elágaznak, rendszerint itt fejlődnek ki az első termések.
2. A determinált növekedésű fajtatípus csúcsán elágazás nélkül virágok képződnek.
A fűszerpaprikát magvetéssel vagy palántáról szaporíthatjuk. Száraz időjárásban már március végétől vethetünk, de április 20-ig fejezzük be, és sűrűbben vessük mintha ültetnénk, mert a helyére vetett növény kevesebbet terem, mint a palántázott. A palántanevelés nagy szakértelmet igényel. A kiültetés időpontját a palánta fejlettsége, valamint a talaj állapota határozza meg, általában a május 10–25. közötti időszak a legalkalmasabb. A június 5-ig elültetett növény még jól terem. A determinált növekedésű fajtákat sűrűbbre ültessük, mert nem nő olyan hosszúra, nem foglal annyi helyet, mint egy folytonos növekedésű fajta. A késő tavaszi palántakiültetést követően rendszeres öntözést igényel. Termését alulról felfelé folyamatosan szedhetjük. Szárítást követően, zúzott, őrölt formában tárolják. A tárolás meghatározza a minőség kialakulását, a festékanyagok, az íz-, az illat-, a zamatanyagok képződését. A legjobb hagyományos utóérlelési módszer a füzéres és zsákhálós tárolás. A festékképződés így a legintenzívebb. Hátránya, hogy a termések egy része penészesedik, ezeket kézzel ki kell válogatni.
-
Konyhai felhasználás
A fűszerpaprika-őrlemény a magyar konyha legfontosabb fűszere. Nemcsak húsételekhez használják, hanem sült tészták, kukoricapehely-készítmények, kekszek ízesítéséhez is. Nyers terméséből benzoesavas tartósítással, sóízesítéssel friss ízű paprikapaszta is készül, amely megőrzi a friss termés ízét, zamatát.
-
Gyógyhatásai
Újabban a gyógyászatban is felhasználják a kapszaicinben gazdag érett, szárított termését és az ebből előállított oleorezint és kivonatot. A csípősséget adó, a termés erezetén lévő mirigyekben található kapszaicinoidok, karotinoidok A- és C-vitamin a fontosabb hatóanyagai. Humán gyógyászatban különböző eredetű ideg- és reumatikus eredetű fájdalmak, lumbágó, ízületi gyulladás esetén külsőleg alkalmazzák. Serkenti a vérkeringést és az emésztést, antibakteriális hatású. Táplálkozás-élettani hatása sokrétű.
-
Receptek
Salsa szósz
Hozzávalók: 3 db paradicsom, 2 evőkanál ketchup, fél vöröshagya, 2 db chili (vagy 1db jalapeno paprika), 1 lime-ból nyert limelé, só, bors, kakukkfű, koriander ízlés szerint, fél teáskanál porcukor és méz
Elkészítés: Keverjük össze a szükség esetén felaprított hozzávalókat, chips-szel vagy nachos-szal tálaljuk.
http://www.nosalty.hu/recept/salsa-szosz-zseee-konyhajabol
-
Növényvédelem
A fűszerpaprikára az utóbbi években egyre veszélyesebbek a vírusok (főleg a mozaikvírusok), melyektől a növény sárga foltos lesz, eldeformálódik, gyengül, nem terem. Meleg és kellően esős tavasszal elszaporodhatnak az ezeket terjesztő levéltetvek is. Száraz nyarakon még a takácsatka lehet jelentős. Ezeken kívül a paprikát támadó betegségek is megtámadhatják. A chilit a fonálférgek elhervasztják, a fonálférgek jelenléte azt jelzi, hogy szegény a talajunk, de ha elég mulcsot és komposztot keverünk a talajba, ezt is megelőzhetjük. Ezen kívül nem igazán zavarja más kártevő vagy betegség.
Háromféleképpen írják a nevét: chili, chilli és chile. Eredetileg a chili a chili con carne ételre utalt, de aztán lerövidítették chilire. Chiliként igazából a chili növény gyümölcséből készült fűszerre utalnak, de Amerikában chilinek nevezik a növényt és a termést is.
Kártevők és kórokozók