Torma
sorok közti távolság
100
cm
|
jan. |
febr. |
márc. |
ápr. |
máj. |
jún. |
júl. |
aug. |
szept. |
okt. |
nov. |
dec. |
Magvetés |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kiültetés |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Betakarítás |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Magvetés |
Kiültetés |
Betakarítás |
jan. |
|
|
|
febr. |
|
|
|
márc. |
|
|
|
ápr. |
|
|
|
máj. |
|
|
|
jún. |
|
|
|
júl. |
|
|
|
aug. |
|
|
|
szept. |
|
|
|
okt. |
|
|
|
nov. |
|
|
|
dec. |
|
|
|
Növénytársítás táblázat
letöltés
Armoracia rusticana
A Brassicaceae (keresztesvirágúak) családba tartozó, évelő, lágy szárú növény. Főgyökere orsógyökér, függőleges helyzetű gyökértörzs, ami erősen megvastagszik. Szára a csúcsában erősen elágazik. A tőlevelek hosszúak, nyelesek, lemezük ép vagy karéjosan, illetve szeldelten tagolt. A szárlevelek ülők vagy rövid nyelűek. Virágzata fehér, összetett sátor. Termése becő, magjai gömbölyűek, aprók. Éghajlati viszonyaink között ritkán hoz magot. A hazánkban található csípős és kevésbé csípős tájfajták feltehetően Németországból és a volt Csehszlovákiából származnak.
-
Élőhelye
Délkelet-Európából és a szomszédos ázsiai területekről származik. Nem melegigényes, alacsonyabb hőmérsékleten is jól fejlődik. A gyökerek kifejezetten fagyállóak, levelei –4 °C-on fagynak csak el. Napos helyen, nagy humusztartalmú, nedves, laza talajokon fejlődik legjobban, de árnyéktűrő. Egészséges fejlődéséhez sok vizet, tápanyagban gazdag talajt igényel. A mélyebb fekvésű, nyirkos, párás területeket szereti.
-
Termesztése
Fejdugványokkal vagy 25-30 cm hosszú gyökérdugványokkal is szaporíthatjuk. Tavasszal és ősszel telepíthetjük, a gyökérdugványok teteje csak 3–5 cm mélyen kerüljön a talaj felszíne alá. Legtöbbször 15-20 cm magas bakháton termesztik a tormát, mert mélyen gyökerezik. Telepítés előtt a talajt legalább 40 cm mélyen kell lazítani. Ültetés előtt, ősz folyamán lehetőleg jól összeérett trágyát vagy komposztot juttassunk ki. A levelek a telepítés után már 15–20 nappal megjelennek. Távolítsuk el a felesleges hajtásokat, csak a legerősebbet hagyjuk meg. Szárazság esetén öntözzük, főleg június-júliusban, nagy adagokkal.
Szedése alulról ásóval fellazítva a legegyszerűbb.
-
Konyhai felhasználás
A külföldiek a magyar konyha jellegzetességeként ismerik. Az élelmiszeripar a gyökereket savanyított és ecetes készítményekhez (káposzta, uborka, cékla stb.) ízesítőként is használja. Íze jellegzetesen csípős. A konyhában mártásként, húsokhoz, burgonyához, halételekhez, almával, tejföllel keverve finom kiegészítő.
-
Gyógyhatásai
Csípősségét a gyökérben lévő allilizotiocianát és a butiltiocianát okozza. A vegyületek nagyon hasonlítanak a mustárolaj hatóanyagához, a könnymirigyeket és a nyálkahártyát ingerlik. Étvágygerjesztő, emésztést serkentő és vizelethajtó hatása van. Erősíti a máj és az epe működését. Jó torokbántalmak és reuma ellen. Hasonlóan az antibiotikumokhoz, gyulladásgátló hatása van.
-
Receptek
Torma télire
Hozzávalók: 400 dkg torma (tisztított), 2 dl ecet, 30 dkg cukor, 2 evőkanál só, 1 késhegynyi nátrium-benzoát, 1 késhegynyi szalicil
Elkészítés: A tormát lereszeljük vagy ledaráljuk, majd 200 fokon 15-20 percig sütjük, amíg nem emelkedik meg. Ezután összekeverjük az ecettel és a többi hozzávalóval, és még melegen befőttes üvegekbe töltjük és lezárjuk.
http://www.nosalty.hu/recept/torma-telire
-
Növényvédelem
Vírusbetegség, különféle gombák, lepkehernyók támadhatják meg, ezek azonban ritkák és nem jelentősek.
Délkelet-Európából és a szomszédos ázsiai területekről származik. Nem melegigényes, alacsonyabb hőmérsékleten is jól fejlődik. A gyökerek kifejezetten fagyállóak, levelei –4 °C-on fagynak csak el. Napos helyen, nagy humusztartalmú, nedves, laza talajokon fejlődik legjobban, de árnyéktűrő. Egészséges fejlődéséhez sok vizet, tápanyagban gazdag talajt igényel. A mélyebb fekvésű, nyirkos, párás területeket szereti.
Kártevők és kórokozók