Kertészkedjünk

Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!

Növényhatározó
Vetési naptár
Kertalapítás

Csicsóka

sorok közti távolság
60-70 cm
vetési mélység
6-10 cm
jan. febr. márc. ápr. máj. jún. júl. aug. szept. okt. nov. dec.
Magvetés
Kiültetés
Betakarítás
Magvetés Kiültetés Betakarítás
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.
Növénytársítás táblázat letöltés

Helianthus tuberosus L.

A csicsóka a őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozó gumós évelő, gyógynövény. Közeli rokonságban áll a napraforgóval, a fiatal növény nagyon hasonló a napraforgóhoz. A tarackok vékonyak, a szár vastag, 1-3 méter magas, érdes, szőrös. A levelek a szár felső felén, harmadán átellenesek, felül érdesek, alul szőrősek. A 2-4 cm hosszú, sugárvirágok sárgák, számuk 10-20. A kaszattermések kopaszok. A tányérvirágok kétivarúak és fertilisek.

 • Népies nevei

  Csókapityók, földialma, tótrépa

 • Élőhelye

  Az Egyesült Államok keleti és középső részén és Délkelet-Kanadában őshonos. Észak-Amerikából a 17. század elején került Európába.  A csicsóka a nyirkos, üde talajokat kedveli, ahol a talajvíz szintje fél méternél mélyebben van, de a leggyengébb talajokon is megél. Megterem a sekély termőrétegű, kötött, sőt a futóhomok talajú területeken is. A kert sarkában van a helye, ahol más, igényesebb növényeket valami ok miatt nem lehet megtermelni. Nagyon jó szolgálatot tesz gyeptörésben és akkor, ha a kezdő kertész gyomos, gyepes telket vesz művelés alá. Pionírnövény!

 • Termesztése

  A gumókat az előzetesen fellazított, felásott és elgereblyézett talajba, egymástól nagyjából fél méterre, 6-10 centiméter mélyre helyezzük, minél lazább és szárazabb a föld, annál mélyebbre. A csicsóka roppant igénytelen növény, kedvence a nyirkos, gazdag talaj, de akár homokos közegben is megél, tulajdonképpen bárhol ültetve sikert lehet vele elérni. Az igénytelenség persze nem azt jelenti, hogy nincs szüksége tápanyagra, sőt talajzsaroló növény, ezért ültetés előtt javallott istállótrágyát kihelyezni, amit évközben többször is megismételhetünk.A gumók nem fagyérzékenyek, ám eltarthatósági idejük az átlagosnál rövidebb, ezért mindig csak a fogyasztásra szánt mennyiséget szabad felszedni. Vetőgumóból kétféle létezik, a sárgás színű nagyobb hozamú, a lilás viszont ellenállóbb fajta.

 • Konyhai felhasználás

  Burgonyához hasonlóan használhatjuk, krémlevesek, finom főzelékek alapanyaga.  Megpárolva, apróra vágott petrezselyemmel is nagyon finom. Burgonyás pogácsa helyett próbálkozhatunk a csicsókás pogácsával. Nyersen is fogyaszthatjuk.

   

 • Gyógyhatásai

  Fő hatóanyaga az inulin növényi rostanyag, amely képessé teszi a szervezetet arra, hogy öngyógyító tevékenységének maximumát érje el. A leggazdagabb inulinforrás eddigi ismereteink szerint. Az inulin vízben oldódó nagyméretű rost, amely a bélben sértetlen marad, s így magához vonzza a jó baktériumokat a táplálkozásra. A káros bélflóra tagjai számára viszont az inulin a szaporodást és táplálkozást illetően közömbös.
  Alkalmazása javasolt gyermekkori élelmiszer-allergiák, szív- és érrendszeri betegségek, mellrák, cukorbetegség és elhízás esetén.

 • Receptek

  A gyerekek imádják a csicsóka csipszet, ehhez nagyon vékonyra szeleteljük vagy uborkagyaluval szeleteljük a csicsókát, majd forró olajban sütjük ki.

  Ha naranccsal, citrommal, mézzel, almával együtt turmixoljuk össze, egész nap pöröghetünk a sok pozitív energiától.

  Nyersen salátákban is finom. A legyalult csicsókát kóstoljuk meg vinaigrette öntetben.

Csókapityók, földialma, tótrépa

Kártevők és kórokozók