Kertészkedjünk

Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!

Növényhatározó
Vetési naptár
Kertalapítás

Kelkáposzta

sorok közti távolság
40-60 cm
vetési mélység
1,5-2 cm
jan. febr. márc. ápr. máj. jún. júl. aug. szept. okt. nov. dec.
Magvetés
Kiültetés
Betakarítás
Magvetés Kiültetés Betakarítás
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.
Növénytársítás táblázat letöltés

Brassica oleracea L. convar. bullata

A Brassicaceae (keresztesvirágúak) családjába tartozó kétéves növény, első évben a fogyasztásra kerülő óriási rügy, a fej alakul ki, s a tél folyamán ért hideghatás eredményeként fejleszt magszárat a következő tenyészeti időben. Gyökérzete, hajtásrendszere és virágzata megegyezik a fejes káposztáéval. Levele lényegesen hullámosabb, illetve hólyagos felépítésű, a levélzeten található viaszréteg is sokszor vastagabb. Feje a fejes káposzta tömörségét nem éri el.

 • Népies nevei

  Savoyai káposzta, olaszkáposzta

 • Élőhelye

  Valószínűleg Olaszországból, Savoyából származik. Fényigény tekintetében a fajták közt nagy különbség van. Erős fény hatására a korai fajták növekedése gyengébb lesz, a nyári fajták viszont károsodás nélkül tűrik. Hőigénye kissé eltér a fejes káposztáétól. Fejesedéskor 13–20 °C-on fejlődik a leggyorsabban, és az e fölötti hőmérsékleten kisebb fejeket képez. Egyes fajták télálóbbak és a levélrozetta, sőt enyhe takarással a kifejlett fej is eltűri a mínusz 18–20 °C-os fagyot is. Vízigénye – sokak szerint – kisebb, mint a fejes káposztáé, de jó termést csak jó vízellátottsági viszonyok között várhatunk. Az igaz, hogy a kései fajták jól tűrik, de nem szeretik a szárazságot. Tápanyagigénye – különösen nitrogénből – nagy. Tápanyagigényét fajlagos műtrágyaigényéből a fejes káposztánál elmondottak szerint kaphatjuk meg.

 • Termesztése

  A korai fajtákat márciustól melegágyba, a későit szabadföldbe áprilistól. Kiskertben a kelkáposztát csak palántázással érdemes termelni. Áprilistól a korai káposzta palántákat 40×40 cm-es térállásba ültessük ki. Május végéig takarjuk fátyolfóliával, mely véd az alacsony hőmérséklet ellen, és a káposztalepkét megakadályozza, hogy petéit a levelekre rakja. A késői káposzta palánták június elejére nőnek meg annyira, hogy palántázhatjuk, őket 50×50 cm-es tőtávolságra ültessük. Feltétlen kell nekik ez a nagy tőtávolság, még akkor is, ha a palánták mérete nem ezt mutatja. Amire feltétlen figyelnünk kell, hogy a talaj legyen egyenletesen nedves, és tartsuk lazán. Ezt legkönnyebben talajtakaró használatával érhetjük el. A jól edzett kelkáposzta palántákat már március második felében kipalántázhatjuk. Korai termesztésre könnyen melegedő, magas humusztartalmú talaj alkalmas. Kötött, hideg talajban visszaesik a növény, a fejlődése elhúzódik.

 • Konyhai felhasználása

  Klasszikusan főzelék alapanyag, de nagyon jó étel a rakott kelkáposzta is. A nagy levelek kívánják, hogy megtöltsék őket, ha pedig nyers kosztra vágyunk, a friss salátába is érdemes elbújtatni. Egy igazán kiadós húslevesbe minimum egy fél fej kelkáposzta belefő, mert valami isteni zamatot ad a húslének, és mint levesbetét is kitűnő a sárgarépával párban.

 • Receptek

  Kelkáposztás gnocchi

  Hozzávalók: 35 dkg burgonya (héjában főtt), 10 dkg finomliszt, 1 tk só, 0.25 közepes db kelkáposzta, 2 ek szőlőmagolaj, bors ízlés szerint, 5 dkg bacon (csíkozott)

  Elkészítése: A héjában főtt krumplit meghámozzuk, megvárjuk, míg kihűl, majd lereszeljük. Sóval, liszttel összegyúrjuk. A tésztát adagokra osztjuk, amiből hosszú, hüvelykujjnyi darabokat nyújtunk, amit feldarabolunk. A gnocchikat lobogó sós vízben kifőzzük, míg feljönnek a víz tetejére + fél perc elegendő. Leszűrjük. Egy nagyobb serpenyőben odatesszük az olajat és a bacont sülni. Mikor pirosodik, hozzáadjuk az apróra felvágott kelkáposztát, amiből a levelek erezetét kivágtuk, és némi sóval és jó sok borssal nagy lángon átpirítjuk a káposztát. Ebbe szedjük a gnocchit, amit átforgatunk, kicsit meg is pirítunk a finom szalonnás kelkáposztában.

  http://www.nosalty.hu/recept/kelkaposztas-gnocchi

 • Növényvédelem

  A káposztabagolylepke ellen ültessünk mentaféléket, izsópot, kakukkfüvet, sarkantyúkát, rozmaringot, zellert, zsályát vagy bársonyvirágot a kelkáposzták közelébe.

 • Növénytársítások

  A kelkáposzta mellé ültethetünk bazsalikomot, babot, kaprot, fokhagymát, izsópot, fejes salátát, büdöskét, mentát, hagymát, retket, rozmaringot, zsályát, kakukkfüvet, paradicsomot, viszont nem jó szomszéd a rutával vagy a szőlővel.

Savoyai káposzta, olaszkáposzta

Kártevők és kórokozók