Kertészkedjünk

Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!

Növényhatározó
Vetési naptár
Kertalapítás

Kamilla

jan. febr. márc. ápr. máj. jún. júl. aug. szept. okt. nov. dec.
Magvetés
Kiültetés
Betakarítás
Magvetés Kiültetés Betakarítás
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.
Növénytársítás táblázat letöltés

Matricaria recutita (Matricaria chamomilla)
Az Asteraceae (fészkesvirágzatúak) családba tartozó áttelelő egyéves növényfaj. Orsószerű gyökere nem hatol mélyen a talajba. Szára hengeres, 5-80 cm magas. Levelei szórt állásúak, ülők, kopaszok, sallangosan szeldeltek. Fészekvirágzatai szélén termős fehér, középen hengeres kétivarú sárga virágokkal, virágzáskor megnyúlik, kúpos lesz. Április második felétől június elejéig virágzik. Rendkívül alakgazdag faj, két magyar fajtája is van, a Budakalászi 2 és a Soroksári 40.

 • Népies nevei

  orvosi székfű, bubulyka, pipiske, szentivánpipitér, piperefű

 • Élőhelye

  Hazája a Kelet-Mediterrán, de már az egész világon elterjedt a meleg mérsékelt övben. Fény- és melegkedvelő növény, só- és szárazságtűrő. A szikeseken, gabonaföldeken fordul elő tömegesen, de termesztik is.

 • Termesztése

  Magjait augusztus végén vagy szeptember elején szórva vetjük a talaj felszínére, mert csírázásához fényt igényel, majd lelapogatjuk (hengerezzük). Télen tőrózsával telel át, a tavaszi bokrosodás idején azonban érzékeny a fagyokra. A szárazságot jól tűri, de csírázáskor és szárbainduláskor érdemes öntözni. Két évig is terem ugyanazon a helyen, mivel elszórt magjai kikelnek. Kézzel vagy kamillafésűvel a virágokat, minél kevesebb szárrésszel szedjük.

 • Gyógyhatásai

  Virágzatát (Matricariae anthodium) használjuk, és a belőle párolt illóolajat (Aetheroleum matricariae). Színe kék a kamazuléntől, ami lepárlás alatt képződik a színtelen proazulénekből. További hatóanyagok közül a legfontosabbak a flavonoidok. Görcsoldó, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és izzasztó hatású. Számos teakeverék, tinktúra és kivonat alkotója. Gyomor- és bélnyálkahártya gyulladás esetén teáját ajánlják. Légúti megbetegedéseknél inhalálásra használják. Forrázata nyugtató, görcsoldó, szélhajtó, gyomorerősítő, emésztés serkentő hatású. Megfázás esetén izzasztó, toroköblítő teaként ismert. Külsőleg szemborogató, fogínyerősítő, sebgyógyulást elősegítő, így bőrgyulladás elleni kenőcsök alkotórésze. Ritkán allergiát okozhat.

 • Növényvédelem

  Nedves időben a kamilla tavalyi elszáradt hajtásain áttelelő lisztharmat megtámadhatja, illetve nagyon ritkán a peronoszpóra is. Ezeket megfelelő gondozással megelőzhetjük.

orvosi székfű, bubulyka, pipiske, szentivánpipitér, piperefű

Kártevők és kórokozók