Kertészkedjünk

Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!

Növényhatározó
Vetési naptár
Kertalapítás

Körömvirág

sorok közti távolság
40-50 cm
vetési mélység
2-3 cm
jan. febr. márc. ápr. máj. jún. júl. aug. szept. okt. nov. dec.
Magvetés
Kiültetés
Betakarítás
Magvetés Kiültetés Betakarítás
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.
Növénytársítás táblázat letöltés

Calendula officinalis
Az Asteraceae (fészkesek) családjába tartozó, egyéves, lágyszárú növény. Szára szögletes 40-60 cm magas, aljától elágazó. Levelei hosszúkás lándzsa alakúak, alig fogazottak, kissé húsosak. Fészekvirágzata 3-6 cm átmérőjű, sárga, vagy narancssárga színárnyalatú. Termése kaszat, amely karomszerűen elgörbül, érdes. Csak a fészek szélén lévő virágok termékenyek.

 • Népies nevei

  kerti körömvirág, gyűrűvirág, kenyérbélvirág

 • Élőhelye

  Hazája a Mediterrán. Fény- és melegigényes, szárazságtűrő.

 • Termesztése

  Márciusban vethetjük sorokba, majd 3-5 leveles korban ritkítsuk 5-8 cm-re. Adjunk a földjébe tápanyagot (komposztot), főleg nyáron öntözzük rendszeresen, így nagyobb és szebb virágokat fejleszt. Ugyanezen okból nyáron vágjuk vissza 8-10 cm-re.

 • Konyhai felhasználás

  Ételszínezéknek használják, virága a teakeverékekben színező, sóval eldörzsölve sajt és vajfestő.

 • Gyógyhatásai

  Drogja a virága (Calendulae flos). A virágzatból kivonatot is nyernek (Extractum Calendulae fluidum). Legfontosabb hatóanyagai: a flavonoidok, a zsíroldékony karotinoidok, a vízben oldódó szaponinok és nyálkaanyagok, kis mennyiségben illóolajok. Ezek közül sok sejtvédő vegyület. Belsőleg teaként gyomorfekély és epehólyag gyulladás gyógyítására, az epekiválasztás serkentésére is használható. Külsőleg rosszul gyógyuló sebek, visszeres betegségek, bőrkiütés, a viszketés felületi kezelésére alkalmazható. Olajos kivonatának hámosító és bőrképző hatása van. A bőr, köröm és nyálkahártyák gombás betegségeire is kiváló. A kozmetikaiparban ismert készítmény.

 • Növényvédelem

  Ha túl sűrűn hagyjuk nőni, ellepheti a rozsda, a lisztharmat, és levélfoltosságot okozó gombája. Gondot jelenthetnek a tetvek és többféle bogár, ha a sok tápanyaggal ellátott növény túl zsenge hajtásokat fejleszt.

 • Növénytársítás

  Takarja a talajt, védelmet nyújt a gyomok ellen a fiatal növényeknek. A szamócát és a paradicsomot védi a fonálférgektől.

kerti körömvirág, gyűrűvirág, kenyérbélvirág

Kártevők és kórokozók