-
Érdekességek
A 18. századi európai változatok termése fehér vagy sárga volt, és liba- vagy tyúktojásra hasonlított. A padlizsán, a paradicsomhoz hasonlóan – rendszertanilag a gyümölcsök közé tartozik, de igazi helye mégis a zöldségek közt található. A lila szín intenzitása a külső hőmérséklettől függ.
-
Népies nevei
törökparadicsom, kékparadicsom, vinete, vinetta
-
Élőhelye
Délkelet-Ázsiából származik, az agyagos, agyagos-homokos, magas humusztartalmú földet kedveli.
-
Termesztése
Termesztésére olyan területet válasszunk, amelyen az előző évben nem termesztettünk paradicsomot, paprikát, burgonyát és padlizsánt. Kimondottan melegigényes növény, ezért olyan helyet keressünk neki, ahol a széltől is óvjuk, és ahol legalább 10-14 órán keresztül kapja a teljes napot. Talaja tápanyagban gazdag, laza legyen. Gyökere lemegy majd egy méter mélységbe is. Fagyosszentek után ültessük ki szabadföldbe a palántákat, és elárasztó öntözéssel locsoljuk. Fogyasztásra a 30 nappal az elvirágzás utáni termés a legalkalmasabb, amikor a zöldség húsa még finom, puha, nem beértett magokkal. A termést fokozatosan szedjük. Akkor szedjük, ha a sötétlila termése elérte a teljes nagyságát és fényes felületű.
-
Konyhai felhasználás
A padlizsánt Európával megismertető arabok szerint csak olyan lányt szabad elvenni, aki legalább százféleképp tudja elkészíteni a padlizsánt. A padlizsánt, főzve, sütve, grillezve fogyaszthatjuk. Nyersen nem fogyasztható. Készíthetünk belőle krémeket, adhatjuk salátákhoz, főételekhez is. A padlizsánból készíthető előételek közül talán legkedveltebb a padlizsánkrém, amelynek számos változata ismert.
-
Gyógyhatásai
Nagyon fontos antioxidánsokat tartalmaz, mint például a padlizsán lilás-kékes bőrében lévő nasunin, amely a sejtek védelmében fejti ki hatását, s segít megfékezni a rákos sejteket.
-
Receptek
Padlizsánkrém
Hozzávalók: 360 g kisült padlizsán húsa,fél fej lilahagyma,3 gerezd fokhagyma, 2 nagy csipet só, feketebors (őrölt), 100 g majonéz
Elkészítése: Félbevágjuk a padlizsánokat, és 180 °C-on légkeverés nélkül kb. 50 perc alatt átsütjük őket. Amíg sül a padlizsán, a lilahagymát finomra vágjuk, a fokhagymát áttörjük. Ha a padlizsánok kisültek, a belüket egy kanállal kikaparjuk,egy villával összetörjük. Végül sózzuk borsozzuk, hozzáadjuk a lilahagymát, fokhagymát, majonézt, és villával összekavarjuk. 1 napig hűtőben érleljük, majd pirítóssal fogyasztjuk az elkészült padlizsánkrémet.
https://cookpad.com/hu/receptek/1926708-padlizsankrem-recept-erdelyi-valtozat
-
Növényvédelem
A paradicsomvész a padlizsánt is megtámadhatja. Itt egy megoldás van: a megelőzés. Vagyis fontos a kora reggeli öntözés, mivel ekkor a legkevesebb a valószínűsége a penészedésnek. Ha fertőzött leveleket találunk, gyorsan meg kell semmisíteni őket.