-
Érdekességek
Európába Kolumbusz orvosa, Diego Alvarez Chanca hozta 1494-ben, aki Kolumbusz második útján gyűjtötte be és írta le az első paprikákat. A paprika már 1570-ben megjelent Magyarországon is: Zrínyi Miklós nevelőanyjának, Széchy Margitnak egyik büszkesége, kertjének különlegessége volt. zöldségtermesztésen belül ez a legnagyobb arányú, a legtöbb típust nálunk termelik és a felhasználása is itt mutat a legnagyobb változatosságot a gasztronómiában.
-
Népies nevei
árdé, árdéj
-
Élőhelye
Közép-, illetve Dél-Amerikából származik. Bőséges komposzt, szerves trágya, mulcsréteg és elegendő víz szükséges neki. Azonban napfényből még több kell neki, mint a paradicsomnak.
-
Termesztése
A palántázni való magokat márciustól vethetjük és 20-22 fokon csíráztatjuk majd nevelgetjük őket. Áprilistól szoktathatjuk a szabad levegőhöz. Csak a májusi fagyok után lehet szabadföldbe kiültetni. A növényeket rendszeresen öntözzük, és a termések megjelenésekor trágyázzuk is. Nem igazán kedveli más növények társaságát, ezért a vegyeskultúrában is egymagába ültessük. Kiültetéskor szélvédett, napsütéses helyet keressünk neki, legalább 6 órányi napsütés érje. Fontos a mulcsozás, hogy nyirkosan tartsuk a talajt. Termését késsel vagy ollóval vágjuk, ne tépjük, mert a hajtások eltörhetnek.
-
Konyhai felhasználás
A feldolgozás szempontjából megkülönböztetünk étkezési és fűszerpaprikát. Ez utóbbit teljesen érett állapotban szárítás után őrölve használjuk fel, csemege, édes-nemes, csípős változataiban, a magyar konyha meghatározó elemeként. Gulyás, paprikás, halászlé, számtalan leves és pörkölt színezője és ízesítője. Az étkezési paprikát nyersen, salátának, hidegtálakhoz, vagy sütve, főzve, savanyítva, szintén sokféle étel alkotórészeként fogyasztjuk. A legismertebb formái a lecsó, a töltött paprika, de szinte minden húsféle, rakott vagy sült egytálétel gazdagítója lehet.
-
Gyógyhatásai
Jelentős C-vitamin tartalmának egyik bizonyítéka (ami a paprika “magyarrá válásához”, jó híréhez is jelentősen hozzájárult), hogy Szentgyörgyi Albert a szegedi paprikából vonta ki a C-vitamint, amivel aztán Nobel-díjat érdemelt ki. Étvágygerjesztő, izzasztó, vizelethajtó szerként tartja számon a gyógynövénytár.
-
Receptek
Töltött paprika
Hozzávalók: 8 közepes, nem túl húsos zöldpaprika, 1 közepes fej hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 ek. olaj, 80 g rizs, 1 tojás, 1 kk. édes-nemes pirospaprika, 400 g darált sertés- és marhahús vegyesen, só, bors, 100 g paradicsompüré (bio), 1 kk. kristálycukor, 1 szál zellerzöldje, 30 g rizsliszt
Elkészítése: A paprikákat megmossuk, gallérkájukat körbevágjuk, majd csumájukkal együtt kiemeljük a paprikákból, az ereket és magokat is eltávolítjuk a belsejükből. A töltelékez a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk, megfonnyasztjuk az olajban, hűlni hagyjuk. A rizzsel, tojással, pirospaprikával és az áttört fokhagymával együtt a darált húshoz adjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, alaposan összedolgozzuk, és (nem túl szorosan, mert főzés közben megduzzad a rizs) megtöltjük vele a paprikákat. Nagyobb lábasban, 1 liter hideg vízben elkeverjük a paradicsompürét, 1 kk. sót és a cukrot, felforraljuk. Beletesszük a töltött paprikákat, (ízlés szerint 1-2 hegyes-csípős zöldpaprikát is) és a zellerzöldet, majd mérsékelt tűzön, félig lefedve puhára főzzük (kb. 30 perc). A paprikákat szűrőkanállal kiemeljük a paradicsomléből. A rizslisztet simára keverjük 2 dl hideg vízzel, a paradicsomhoz öntjük-keverjük, és mérsékelt tűzön 5 percig forraljuk. Utánasózzuk, -édesítjük, visszatesszük bele a paprikákat, és éppen csak összeforrósítjuk.
http://www.lajosmari.hu/recept/13/magyaros-toltott-paprika
-
Növényvédelem
Fontos a tápanyagban gazdag talaj biztosítása, mivel a paprika nagyon érzékeny növény. A levéltetvek ellen csalánlével védekezzünk.
-
Növénytársítás
A paprika a többi burgonyafélével (padlizsán, paradicsom, burgonya) nem jó szomszéd.