Rozmaring
|
jan. |
febr. |
márc. |
ápr. |
máj. |
jún. |
júl. |
aug. |
szept. |
okt. |
nov. |
dec. |
Magvetés |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kiültetés |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Betakarítás |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Magvetés |
Kiültetés |
Betakarítás |
jan. |
|
|
|
febr. |
|
|
|
márc. |
|
|
|
ápr. |
|
|
|
máj. |
|
|
|
jún. |
|
|
|
júl. |
|
|
|
aug. |
|
|
|
szept. |
|
|
|
okt. |
|
|
|
nov. |
|
|
|
dec. |
|
|
|
Növénytársítás táblázat
letöltés
Rosmarinus officinalis
A Lamiaceae (ajakosok) családjába tartozó alacsony, évelő, örökzöld félcserje. Illatos, 0,5-1 m magas, szára erősen elágazó, a fiatalabb hajtások szürkésfehérek, az idősebbek pikkelyes kérgűek. Levelei szálasak, nyeletlenek, bőrneműek, a fonákuk szürkén nemezes. A virágok a levelek hónaljában állnak, halványkék, liláskék, fehéres színűek, márciustól szeptemberig nyílhatnak.
-
Érdekességek
A rozmaring az egyik legrégebbi füstölőnek számít, a szegényebb rétegek számára könnyebben elérhető volt, mint a drága tömjén és mirha alapú füstölők. Rozmaringot égettek a szentélyekben is, hogy elűzzék a gonosz szellemeket és a betegségeket. A görögök szerint a rozmaring nem csak a rontásokkal szemben volt hatásos, hanem az ész pallérozására is szolgált. Mind a görög tudósok, mind az őket utánzó diákok előszeretettel hordtak rozmaringágakat a hajukban – javítandó a szellemi teljesítményüket.
-
Népies nevei
rozmarin, antosfű
-
Élőhelye
Dél-Európában, Nyugat-Ázsiában, Észak-Afrikában, a Földközi-tenger mellékén honos. A fagypont körüli hőmérsékletet különösebb gond nélkül átvészeli. Szárazság tűrő, melegigényes növény, a lazább szerkezetű és jó lefolyású meszes talajokat kedveli.
-
Termesztése
Itthon főként az ország déli részén, védett helyeken telel át, nagyobb hidegekben ajánlatos a töveket takarni. Mivel általában nem érlel magot, ezért nyár-végén-ősszel szedett félfás dugványról szaporíthatjuk.
A nem fásodott hajtásrészeket vágva szedjük.
-
Konyhai felhasználás
Tartósító értéke kiváló, így mártások, vadhúsok, pácok, szárnyas sültek, zsíros húsételek, gomba- és halételek fűszerezésére használják.
-
Gyógyhatásai
Használt részei a szárított levele (Rosmarini folium), és az illóolaja (Aetheroleum rosmarini). Hatóanyagai az 1-2% illóolaj, benne cineol és borneol, valamint fahéjsavszármazékokat (rozmaringsav, kávésav), flavonoidokat, szaponint, cseranyagot tartalmaz. Ételmérgezés megelőzésére jó, antibakteriális, az olaja erősen antioxidáns hatású. Emésztést serkentő, gyomornyugtató és epehajtó, és görcsoldó hatású, ezért teakeverékekben gyakran szerepel. Köptető szer, az orr és légutak váladékait lazítja fel. Fertőzés megelőzésére a levelét morzsolják a friss sebre, a baktériumok és a gombák ellen hat. Gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító bedörzsölő szerek része, ízületi és izomreuma betegségeknél. Ideggyengeségnél erősítő, de molyirtó illatszer is. Olaja túlzott mennyiségben mérgező lehet.
-
Receptek
Rozmaringgal sült csirkemell
Hozzávalók: 2-3 db csirkemell, 2 gerezd fokhagyma, 2-3 friss rozmaringág, olívaolaj, só, bors ízlés szerint.
Elkészítés: Tepsibe öntsünk egy kevés olívaolajat, tegyük bele az enyhén sózott-borsozott csirkemellet, majd kenjük meg megint olívaolajjal. Szórjuk meg a felszeletelt fokhagymával és a rozmaringgal. Sütőben süssük szép pirosra. Igény szerint körettel tálaljuk.
-
Növénytársítás
Illatával elriasztja a kártevőket, és vonzza a méheket és hasznos rovarokat.
A rozmaring az egyik legrégebbi füstölőnek számít, a szegényebb rétegek számára könnyebben elérhető volt, mint a drága tömjén és mirha alapú füstölők. Rozmaringot égettek a szentélyekben is, hogy elűzzék a gonosz szellemeket és a betegségeket. A görögök szerint a rozmaring nem csak a rontásokkal szemben volt hatásos, hanem az ész pallérozására is szolgált. Mind a görög tudósok, mind az őket utánzó diákok előszeretettel hordtak rozmaringágakat a hajukban – javítandó a szellemi teljesítményüket.
Kártevők és kórokozók