Közösségi Kertek
A KÉK és a Közösségi Kertek
Kortárs Építészeti Központ
A kezdeti lépések

A Kortárs Építészeti Központ 2010 óta foglalkozik a – Nyugat Európában és az amerikai kontinensen évtizedes hagyományokkal rendelkező – közösségi kertek meghonosításával és elterjesztésével. Kidolgozta módszertanát, jogi hátterét, hazai környezetre adaptálható modelljeit, emellett oktatással, tanácsadással, tudásbázis létrehozásával segítette a mára jórészt önszerveződővé vált mozgalom kialakulását.

A program első fázisának (2010-2012) célja a közösségi kert koncepciójának magyarországi megvalósítása és a kezdeményezés széles körben való megismertetése, elterjesztése volt. Kommunikációs csatornáinkon és ingyenes programjainkon toboroztuk a leendő kertészeket, programunk követőit. Következő lépésként elengedhetetlen volt a minden szempontból mintaértékű kertek megtervezése és létrehozása. A tengerentúli vagy akár az európai (londoni, berlini, stb.) példákból kiindulva bíztunk abban, hogy ezen kertek megvalósulása széles körű társadalmi megmozdulást eredményez majd.  2011 szeptemberében egy figyelemfelkeltő közösségi akció keretében indult a Lecsós Kert a Millenárison, 2012 márciusában a fagyok elmúltával pedig a parcellák kiosztása is megvalósult.
Azóta példánkat követve számos közösség hozta létre saját kertjeit.

Közösségi kertek városszerte

A KÉK számos fővárosi és vidéki közösségi- és iskola-kert létrejöttében vett részt szakmai partnerként, és jelenleg is öt közösségi kertet működtet.

A Leonardo kert,  a Futureal támogatásával, a Kerthatár Közösségi Kert  és a Csárdás Kert a Magyar Telekom jóvoltából, a Kisdiófa Kert pedig Erzsébetváros Önkormányzatával együttműködésben várja a kertészkedni vágyó városlakókat. Igazi kuriózum a 2016 év végén, az IBIS Aero Budapest Hotel csodás parkjában nyílt kertünk, mely a maga nemében egyedülálló közösségi kezdeményezés.

Kertjeink közel 800 városlakónak biztosítanak kertészkedési lehetőséget, emellett számos további funkciót is ellátnak: a kert találkozási pontként, kulturális-közösségi térként működik, egyúttal innovációs platform is különböző élhető és fenntartható városi megoldások, eszközök teszteléséhez, elterjesztéséhez.

A közösségi kertek parcelláin tevékenykedő kertészeinken kívül, a projektben szervezett ismeretterjesztő, kulturális és közösségfejlesztő programokon, éves szinten több ezren fordulnak meg.

A projekt hosszú távú célja, hogy ezek a kertek hozzájáruljanak az ökotudatos városhasználati formák elterjesztéséhez, a városi fenntarthatóság szempontjából releváns fogalmak közérthetővé tételéhez.

Célunk

A Program hosszú távú célja különböző, a társadalom és az élhető város szempontjából releváns eszközök módszerek bevezetése és megismertetése. Fontos, hogy a városi ember megtanuljon alkalmazkodni a klímaváltozáshoz, ezért keressük a megújuló energiákat is alkalmazó városfejlesztési eszközöket és módszereket, innovációs és kísérleti modelleknek adunk teret . Kertjeinken és nyilvános ismeretterjesztő programjainkon keresztül a városi élet szempontjából is releváns olyan fogalmak, mint pl. a „városi hőszigetek” és a „biológiai lábnyom csökkenése” mindenki számára közérthetővé válnak. Kampányainkon keresztül szeretnénk a városlakókkal megosztani azt a tudást, amelynek segítségével tudatos városhasználóként egyénileg és helyi közösségekben is hozzájárulhatnak a klímaváltozás káros hatásainak csökkentéséhez. A széles közönségnek szóló programok között szerepelnek közösségi- és szakmai események, vitafórumok, előadások és gyerekeknek szóló interaktív programok.

A Közösségi kertek hálózata

A Közösségi kertek projekt továbbfejlesztésének fontos lépéseként tekintünk az országosan létrejött kertek hálózatba szervezésére és hasonló nemzetközi platformokkal való összekötésére. Ennek fontos eszköze tartalmában és funkcionalitásában is megújult honlapunk, amely reményeink szerint nemcsak a hazai közösségi kertekre vonatkozó, naprakész információknak biztosít helyet, hanem egyfajta koordinációs- és tudásközpontként is funkcionál.
Szeretnék megosztani az évek során megszerzett tudásunkat, közérdekű információinkat és mások hasznos tapasztalatait is. Felületet kívánunk biztosítani ahhoz, hogy a közösségi kertek és kertészeik, valamint a téma iránt érdeklődő egyéb szereplők egymásra találjanak és egy nagyobb közösség résztvevőivé válhassanak.

Hiszünk abban, hogy az egyén jó példája követhető, tevékenységünkkel hozzájárulunk lakókörnyezetünk és városunk mikroklímájának javulásához is, egy környezettudatos és fenntartható életmód elterjesztésével.

Projektjeink

 

Küldetésünk

A KÉK 2010 óta foglalkozik a városi kertészkedés magyarországi meghonosításával és elterjesztésével, mintakertek létrehozásával segítette elő a kezdeményezés önszerveződő mozgalommá fejlődését. Alapítványunk számos közösségi- és iskola-kert létrejöttében vett részt szakmai partnerként, és jelenleg öt közösségi kertet működtet.

Az elmúlt évek tapasztalatait felhasználva a társadalom és az élhető város szempontjából a Program hosszú távú célja különböző eszközök módszerek bevezetése és megismertetése. Fontos, hogy a városi ember megtanuljon alkalmazkodni a klímaváltozáshoz, ezért keressük a megújuló energiákat is alkalmazó városfejlesztési eszközöket és módszereket, innovációs és kísérleti modelleknek adunk teret. Kertjeinken és nyilvános ismeretterjesztő programjainkon keresztül a városi élet szempontjából is releváns olyan fogalmak, mint pl. a „városi hőszigetek” és a „biológiai lábnyom csökkenése” mindenki számára közérthetővé válnak. Kampányainkon keresztül szeretnénk a városlakókkal megosztani azt a tudást, amelynek segítségével tudatos városhasználóként egyénileg és helyi közösségekben is hozzájárulhatnak a klímaváltozás káros hatásainak csökkentéséhez. A széles közönségnek szóló programok között szerepelnek közösségi- és szakmai események, vitafórumok, előadások és gyerekeknek szóló interaktív programok.

Hiszünk abban, hogy az egyén jó példája követhető, tevékenységünkkel hozzájárulunk lakókörnyezetünk és városunk mikroklímájának javulásához is, egy környezettudatos és fenntartható életmód elterjesztésével.

Támogass minket!

Legyen minél több összetartó közösség által működtetett kert városszerte!

Ehhez mindenkit segítünk a know-how és a tapasztalataink átadásával, kertészeti és jogi szaktanácsadással, online tudástár felépítésével, kommunikációs csatornáink felajánlásával, és a programjainkon való bemutatkozási lehetőséggel. A nyilvánosság számára pedig rendszeresen színes aktivitásokat szervezünk.

A felajánlásodért cserébe és annak mértéke szerint, egyedi megállapodás alapján rendelkezésedre bocsátjuk kommunikációs csatornáinkat (honlap, hírlevelek, média felületek – online/offline sajtó, rádió, tv, közösségi oldalak), valamint az adott kert és a kapcsolódó programok nyújtotta további lehetőségeinket.

Szeretettel várunk szakmai gyakorlatra vagy önkéntesként, hogy egy értékes ügy mellett kiállva Te is megmutathasd, mihez értesz igazán, mivel tudod a leginkább előre vinni a kezdeményezésünket! Jó szervező vagy, imádsz videózni, fotózni, esetleg életed az írás és a média? Bármilyen tudásoddal is támogatsz minket, köszönjük, és nagyon örülünk.

A KÉK Kortárs Építészeti Központ közhasznú alapítványként működik, a Közösségi Kertek projektünkre beérkező anyagi támogatásról Támogatói Igazolást állítunk ki vállalkozásod részére, amellyel adókedvezményben részesülhet.

Kortárs Építészeti Központ Alapítvány
Bankszámlaszám: MagNet Bank Zrt.
16200151-18538445
Közhasznúsági fokozat: közhasznú
Adószám: 18189223-1-43

Felajánlásoddal kapcsolatban kérünk,
küldj e-mailt:
kozossegikertek@kek.org.hu

Ők már támogattak minket