Közösségi Kertek
A KÉK és a Közösségi Kertek
Kortárs Építészeti Központ

 

 

 

 

A KÉK – Kortárs Építészeti Központ független szakmai szervezet, amely az építészet oktatását, megismerését és fejlesztését kívánja előremozdítani a lehető legszélesebb szakmai és szakmán kívüli környezetben.

Célunk, hogy megteremtsük a városról való közös gondolkodás és vita nyílt fórumát, és a széleskörű nyilvánosság számára is hozzáférhetővé tegyük az építészet, városfejlesztés kortárs kérdéseit.

A 2006-os alapítása óta eltelt években a KÉK számos egyedülálló kezdeményezést indított el. A 2008 óta megrendezett Budapesti Építészeti Filmnapok a régió első építészeti filmfesztiválja, amely mára Európa második legnagyobb ilyen eseményévé nőtte ki magát.
A 2009-2010-ben létrehozott, Budapest és Pécs építészetét bemutató artur.org.hu 2010-ben World Summit Youth Awardot nyert.
A centenáriumukat ünneplő budapesti házak megnyitására létrehozott Budapest100 fesztivált 2013-ban a brit The Guardian folyóirat Európa legjobb kulturális eseményi között említette, a hamburgi Lebendige Stadt Stiftung pedig a „Legszebb városi ünnep” témában ismerte el. A KÉK legsikeresebb kezdeményezései közé tartozik a közösségi kertészkedés hazai elterjesztése is. A 2010-ben elindított program keretében jött létre többek között a Millenáris Parkban található ún. Lecsós Kert, a VIII. kerületi Leonardo Kert, valamint Budapest legnagyobb, 2600 négyzetméteres közösségi kertje a Soroksári úton.

Tevékenységünk szerves része az a kutatói és tanácsadói munka, amelyet önkormányzatok és a piaci szféra számára végzünk, elsősorban városrehabilitációs, ingatlanfejlesztési, illetve turisztikai és környezetvédelmi témákban. Mindemellett különböző szakmai hálózatokban, nemzetközi együttműködésekben vállalunk szerepet; kurátoraink publikációin keresztül számos hazai és nemzetközi szakmai médiumban nyilvánítunk véleményt.

Küldetésünk

A KÉK 2010 óta foglalkozik a városi kertészkedés magyarországi meghonosításával és elterjesztésével, mintakertek létrehozásával segítette elő a kezdeményezés önszerveződő mozgalommá fejlődését. Alapítványunk számos közösségi- és iskola-kert létrejöttében vett részt szakmai partnerként, és jelenleg öt közösségi kertet működtet.

Az elmúlt évek tapasztalatait felhasználva a társadalom és az élhető város szempontjából a Program hosszú távú célja különböző eszközök módszerek bevezetése és megismertetése. Fontos, hogy a városi ember megtanuljon alkalmazkodni a klímaváltozáshoz, ezért keressük a megújuló energiákat is alkalmazó városfejlesztési eszközöket és módszereket, innovációs és kísérleti modelleknek adunk teret. Kertjeinken és nyilvános ismeretterjesztő programjainkon keresztül a városi élet szempontjából is releváns olyan fogalmak, mint pl. a „városi hőszigetek” és a „biológiai lábnyom csökkenése” mindenki számára közérthetővé válnak. Kampányainkon keresztül szeretnénk a városlakókkal megosztani azt a tudást, amelynek segítségével tudatos városhasználóként egyénileg és helyi közösségekben is hozzájárulhatnak a klímaváltozás káros hatásainak csökkentéséhez. A széles közönségnek szóló programok között szerepelnek közösségi- és szakmai események, vitafórumok, előadások és gyerekeknek szóló interaktív programok.

Hiszünk abban, hogy az egyén jó példája követhető, tevékenységünkkel hozzájárulunk lakókörnyezetünk és városunk mikroklímájának javulásához is, egy környezettudatos és fenntartható életmód elterjesztésével.

Támogass minket!

Legyen minél több összetartó közösség által működtetett kert városszerte!

Ehhez mindenkit segítünk a know-how és a tapasztalataink átadásával, kertészeti és jogi szaktanácsadással, online tudástár felépítésével, kommunikációs csatornáink felajánlásával, és a programjainkon való bemutatkozási lehetőséggel. A nyilvánosság számára pedig rendszeresen színes aktivitásokat szervezünk.

A felajánlásodért cserébe és annak mértéke szerint, egyedi megállapodás alapján rendelkezésedre bocsátjuk kommunikációs csatornáinkat (honlap, hírlevelek, média felületek – online/offline sajtó, rádió, tv, közösségi oldalak), valamint az adott kert és a kapcsolódó programok nyújtotta további lehetőségeinket.

Szeretettel várunk szakmai gyakorlatra vagy önkéntesként, hogy egy értékes ügy mellett kiállva Te is megmutathasd, mihez értesz igazán, mivel tudod a leginkább előre vinni a kezdeményezésünket! Jó szervező vagy, imádsz videózni, fotózni, esetleg életed az írás és a média? Bármilyen tudásoddal is támogatsz minket, köszönjük, és nagyon örülünk.

A KÉK Kortárs Építészeti Központ közhasznú alapítványként működik, a Közösségi Kertek projektünkre beérkező anyagi támogatásról Támogatói Igazolást állítunk ki vállalkozásod részére, amellyel adókedvezményben részesülhet.

Kortárs Építészeti Központ Alapítvány
Bankszámlaszám: MagNet Bank Zrt.
16200151-18538445
Közhasznúsági fokozat: közhasznú
Adószám: 18189223-1-43

Felajánlásoddal kapcsolatban kérünk,
küldj e-mailt:
kozossegikertek@kek.org.hu

Ők már támogattak minket