Rukkola
sorok közti távolság
10
cm
vetési mélység
2-3
cm
|
jan. |
febr. |
márc. |
ápr. |
máj. |
jún. |
júl. |
aug. |
szept. |
okt. |
nov. |
dec. |
Magvetés |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kiültetés |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Betakarítás |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Magvetés |
Kiültetés |
Betakarítás |
jan. |
|
|
|
febr. |
|
|
|
márc. |
|
|
|
ápr. |
|
|
|
máj. |
|
|
|
jún. |
|
|
|
júl. |
|
|
|
aug. |
|
|
|
szept. |
|
|
|
okt. |
|
|
|
nov. |
|
|
|
dec. |
|
|
|
Növénytársítás táblázat
letöltés
Eruca sativa
A rukkola vagy rucola a tormával és a mustárral van rokoni kapcsolatban. Keresztesvirágú évelő növény, csípős ízű mustárolajok, magas B- és C-vitamin tartalom jellemző rá. A fiatal, zsenge levelek íze borsos, enyhén csípős, idősebb korára azonban megkeseredhet.
-
Érdekességek
Ha napos helyen termesztjük, íze erőteljesebb lesz. A rukkolának nem csak a leveleit, de magjait, valamint az abból sajtolt olajat is felhasználhatjuk a konyhában. Magjait mustármag helyett is alkalmazhatjuk. Már az ókori római leírásokban is mint afrodiziákumot tartották számon, ezért a középkori kolostorkertekben nem volt megengedett a termesztése.
-
Népies neve
bormustár
-
Élőhelye
A Földközi tenger térségében őshonos. Szereti a félárnyékos helyet, nap hatására ugyanis levelei sötétebbek, íze pedig erőteljesebb lesz.
-
Termesztése
Április végétől vethető szabadföldbe. A középkötött, tápanyagban gazdag vályogtalajt kedveli. A magok kikelése után fontos a gyomlálás. Igénytelen növény és gyorsan fejlődik. Balkonládákban is kitűnően érzi magát.
Vetéstől számítva 4-6 héten belül, vagyis átlagban júniustól, szüretelhető. Egyszerre annyi levelet szedjünk, amennyit frissen fel is használunk.
-
Konyhai felhasználás
Elsősorban nyersen fogyasztjuk. Használhatjuk tésztaételek, rizottók, pizzák tetejére szórva, de akár húsok mellé szervírozott köretekhez is, valamint salátákba keverve. Olaszországban likőrt (rucolinó) és pesztót is készítenek belőle.
-
Gyógyhatásai
Szabályozza a koleszterin- és a vércukorszintet is, csökkenti egyes daganatos betegségek kialakulásának esélyét, és segíti a tüdő működését. Ezenkívül jótékony hatással van az emésztésre. Nagyon magas a vitamin és ásványianyag tartalma.
-
Receptek
Spagetti mandulás rukkolapestóval
Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg mandula, 10 dkg rukkola finomra aprítva, 0,5 dl extra szűz olívaolaj, 1-2 gerezd fokhagyma (lehet több is), 1 mokkáskanál tengeri só, 3-4 tekerésnyi tarka bors (borsőrlőből), fél biocitrom leve és 1 biocitrom reszelt héja, 40-50 dkg gluténmentes spagetti.
A tálaláshoz: 2 dkg hámozott, szeletelt mandula, néhány rukkolalevél.
A rukkolapestóhoz a mandulát finomra őröljük, majd konyhai robotgép segítségével az apróra vágott rukkolával, az olívaolajjal, a fokhagymával, a sóval, a borssal, a citromlével és a citrom héjával simára dolgozzuk. A pestót mozsárban is összetörhetjük, akkor rusztikusabb állagot kapunk. A tésztát sós, forró vízben kifőzzük, majd a főzőlevéből egy kisebb merőkanálnyival a pestót felengedjük, így folyékonyabb lesz, és könnyebben eloszlik a tésztán. A pestót a gluténmentes spagettival összeforgatjuk, szeletelt mandulával megszórjuk, és rukkolalevelekkel díszítjük.
-
Növényvédelem
A rukkola jó szolgálatot tesz a fonálférgek kiirtásában, mert csapdanövényként magához vonzza a kártevőket, megóvva ezzel az értékesebb terményt, és lehetővé téve a célzott kiirtást. A földibolha ellen jó a fehérürömlé, a feketeürömlé, valamint a tárkonylé is.
-
Növénytársítás
Jó szomszédai a bab, a szamóca, a káposzta, a karalábé, a hónapos retek, a spenót, a paradicsom és a hagyma.
Ha napos helyen termesztjük, íze erőteljesebb lesz. A rukkolának nem csak a leveleit, de magjait, valamint az abból sajtolt olajat is felhasználhatjuk a konyhában. Magjait mustármag helyett is alkalmazhatjuk. Már az ókori római leírásokban is mint afrodiziákumot tartották számon, ezért a középkori kolostorkertekben nem volt megengedett a termesztése.
Kártevők és kórokozók