Kertészkedjünk

Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!

Növényhatározó
Vetési naptár
Kertalapítás

Rukkola

sorok közti távolság
10 cm
vetési mélység
2-3 cm
jan. febr. márc. ápr. máj. jún. júl. aug. szept. okt. nov. dec.
Magvetés
Kiültetés
Betakarítás
Magvetés Kiültetés Betakarítás
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.
Növénytársítás táblázat letöltés

Eruca sativa
A rukkola vagy rucola a tormával és a mustárral van rokoni kapcsolatban. Keresztesvirágú évelő növény, csípős ízű mustárolajok, magas B- és C-vitamin tartalom jellemző rá. A fiatal, zsenge levelek íze borsos, enyhén csípős, idősebb korára azonban megkeseredhet.

  • Érdekességek

    Ha napos helyen termesztjük, íze erőteljesebb lesz. A rukkolának nem csak a leveleit, de magjait, valamint az abból sajtolt olajat is felhasználhatjuk a konyhában. Magjait mustármag helyett is alkalmazhatjuk. Már az ókori római leírásokban is mint afrodiziákumot tartották számon, ezért a középkori kolostorkertekben nem volt megengedett a termesztése.

  • Népies neve

    bormustár

  • Élőhelye

    A Földközi tenger térségében őshonos. Szereti a félárnyékos helyet, nap hatására ugyanis levelei sötétebbek, íze pedig erőteljesebb lesz.

  • Termesztése

    Április végétől vethető szabadföldbe. A középkötött, tápanyagban gazdag vályogtalajt kedveli. A magok kikelése után fontos a gyomlálás. Igénytelen növény és gyorsan fejlődik. Balkonládákban is kitűnően érzi magát.
    Vetéstől számítva 4-6 héten belül, vagyis átlagban júniustól, szüretelhető. Egyszerre annyi levelet szedjünk, amennyit frissen fel is használunk.

  • Konyhai felhasználás

    Elsősorban nyersen fogyasztjuk. Használhatjuk tésztaételek, rizottók, pizzák tetejére szórva, de akár húsok mellé szervírozott köretekhez is, valamint salátákba keverve. Olaszországban likőrt (rucolinó) és pesztót is készítenek belőle.

  • Gyógyhatásai

    Szabályozza a koleszterin- és a vércukorszintet is, csökkenti egyes daganatos betegségek kialakulásának esélyét, és segíti a tüdő működését. Ezenkívül jótékony hatással van az emésztésre. Nagyon magas a vitamin és ásványianyag tartalma.

  • Receptek

    Spagetti mandulás rukkolapestóval
    Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg mandula, 10 dkg rukkola finomra aprítva, 0,5 dl extra szűz olívaolaj, 1-2 gerezd fokhagyma (lehet több is), 1 mokkáskanál tengeri só, 3-4 tekerésnyi tarka bors (borsőrlőből), fél biocitrom leve és 1 biocitrom reszelt héja, 40-50 dkg gluténmentes spagetti.
    A tálaláshoz: 2 dkg hámozott, szeletelt mandula, néhány rukkolalevél.
    A rukkolapestóhoz a mandulát finomra őröljük, majd konyhai robotgép segítségével az apróra vágott rukkolával, az olívaolajjal, a fokhagymával, a sóval, a borssal, a citromlével és a citrom héjával simára dolgozzuk. A pestót mozsárban is összetörhetjük, akkor rusztikusabb állagot kapunk. A tésztát sós, forró vízben kifőzzük, majd a főzőlevéből egy kisebb merőkanálnyival a pestót felengedjük, így folyékonyabb lesz, és könnyebben eloszlik a tésztán. A pestót a gluténmentes spagettival összeforgatjuk, szeletelt mandulával megszórjuk, és rukkolalevelekkel díszítjük.

  • Növényvédelem

    A rukkola jó szolgálatot tesz a fonálférgek kiirtásában, mert csapdanövényként magához vonzza a kártevőket, megóvva ezzel az értékesebb terményt, és lehetővé téve a célzott kiirtást. A földibolha ellen jó a fehérürömlé, a feketeürömlé, valamint a tárkonylé is.

  • Növénytársítás

    Jó szomszédai a bab, a szamóca, a káposzta, a karalábé, a hónapos retek, a spenót, a paradicsom és a hagyma.

Ha napos helyen termesztjük, íze erőteljesebb lesz. A rukkolának nem csak a leveleit, de magjait, valamint az abból sajtolt olajat is felhasználhatjuk a konyhában. Magjait mustármag helyett is alkalmazhatjuk. Már az ókori római leírásokban is mint afrodiziákumot tartották számon, ezért a középkori kolostorkertekben nem volt megengedett a termesztése.