Kertészkedjünk

Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!

Növényhatározó
Vetési naptár
Kertalapítás

Petrezselyem

sorok közti távolság
25-45 cm
vetési mélység
2-3 cm
jan. febr. márc. ápr. máj. jún. júl. aug. szept. okt. nov. dec.
Magvetés
Kiültetés
Betakarítás
Magvetés Kiültetés Betakarítás
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.
Növénytársítás táblázat letöltés

Petroselinum crispum
Az Apiaceae (ernyősök) családjába tartozó kétéves növény, mely az első évben sárgásfehér karógyökeret fejleszt, s levelei tőrózsában állnak. Levelei két-háromszorosan szárnyasan összetettek, a levélkék hasogatottak. A második évben 70-80 cm magas, elágazó hajtást fejleszt, sárgászöld virágú összetett ernyőkkel. Felső levelei hármasak, vagy egyszerűen szárnyasak, ép szélűek, szálasak. Nálunk főleg a gyökérpetrezselyem (Petroselinum crispum convar. tuberosum) terjedt el, melynek gyökerét és levelét is fogyasztjuk, és télen is tárolható. A levélpetrezselyem vagy metélőpetrezselyem (Petroselinum crispum convar. foliosum), melynek gyökere nem hasznosítható, főleg Nyugat-Európában jelentős zöldségnövény.

 • Élőhelye

  A Földközi-tenger mellékén Spanyolországtól Görögországig vadon előfordul, főleg források környékén, kavicsos, köves területeken. Hőigénye kisebb a sárgarépáénál. Teljesen kifejlett állapotban mínusz 8–10 °C-ot is elvisel. Csírázása 2–3 °C-on kezdődik, azonban alacsony hőmérsékleten a kelés nagyon vontatott; a csírázás optimális hőmérséklete 20 °C. Az árnyékot tűrő zöldségnövények közé tartozik. A mélyrétegű, tápanyagban gazdag vályogtalajokon fejlődik legjobban.

 • Termesztése

  Magról szaporítjuk, tavasszal, minél korábban el kell vetni. Másodveteményként csak öntözött körülmények között termesszük, a nyári szárazságot nem bírja. Hidegtűrése lehetővé teszi a nyár végén történő vetését, így ősszel csírázik, és késő őszi vetését, amely kora tavasszal csírázik ki. Figyeljünk, hogy ne gyomosodjon el, ha kell egyeljük, és nyáron mindenképpen öntözzük. Attól függően változik a sortávolság, hogy milyen célból termesztjük, gyökeréért vagy leveléért. Levelet és gyökeret attól kezdve szedhetjük, ha a gyökérnyak átmérője legalább 1 cm.

 • Konyhai felhasználás

  Ételízesítőként gyökerét és lombját egyaránt hasznosítják a háztartásokban, valamint a feldolgozóipar is használja, illetve tartósítja konzervként, fagyasztva és szárítmányként. Salátákhoz, mártásokhoz, nyers ételekhez, túróhoz, zöld borsóhoz, burgonyához, töltelékekhez jól illik. A tavaszi hónapokban a petrezselyem lombja fontos vitaminforrást jelent, C-vitaminban rendkívül gazdag (140–150 mg/100g). A gyökér beltartalmi értékei közül az ásványi anyagok (főleg a kalcium és foszfor) és a szénhidrátok a jelentősebbek. A növény jellegzetes ízét, illatát az illóolaj-tartalma adja, amely a gyökérben, levélben és magban egyaránt jelen van.

 • Gyógyhatásai

  Felhasznált részei a gyökere (Petroselini radix), és az illóolaja (Aetheroleum petroselini). Illóolaja főleg apiol, továbbá található benne glikozid, színanyag, C-vitamin és miriszticin. Levelében kiemelkedően nagy mennyiségű C-vitamin található, mégsem fedezhetjük belőle szükségletünket, mert nagyobb adagban fogyasztva szédülést, fülzúgást, fejfájást okoz. A levél, mag és a gyökér is használható. Teája hatásos hólyaghurutra, vízhajtó, a veseműködést serkenti és vesekőhajtó. Vízhajtó hatása miatt hat a magas vérnyomásra is, de ügyeljünk, mert kiüríti a szervezetből a káliumot. Simaizom-összehúzó hatású, így méhösszehúzó is, s gyógyszer is volt a menstruációs ciklus beállítására. Szívelégtelenségben orvosi felügyelettel szabad csak alkalmazni. Az allergiás tüneteket gátolja, csalánkiütésre, szúnyogcsípésre használják bedörzsölve. Már a rómaiak is használták, mint leheletfrissítőt. Szedéskor bőrégést okozhat. Magjának főzete veszélyes, vesevérzést és vetélést okozhat.

 • Receptek

  Petrezselymes tojásfasírt
  Hozzávalók: 10 tojás, 4 db zsemle, 1 vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem, 3 gerezd fokhagyma, 1 bögre zsemlemorzsa, só
  Elkészítés: A zsemléket áztassuk tejbe vagy vízbe. A hagymát dinszteljük meg majd 9 felvert tojást süssünk meg rántottának, majd törjük át. Dolgozzuk össze a többi hozzávalóval, formázzunk belőle lapos gömböket, forgassuk meg zsemlemorzsában, majd olajban süssük ki mindkét oldalán. http://www.nosalty.hu/recept/petrezselymes-tojasfasirt

 • Növényvédelem

  Vírus, rothadást okozó baktérium, levélfolt-betegségek és gyökérbetegségek támadhatják, ezek azonban megelőzhetők nem fertőzött talajjal, egészséges magok vetésével, és megfelelő növénysűrűséggel és öntözéssel. Főleg a különböző talajlakó kártevők (pajorok, drótférgek, pocok) támadhatják, ezek ellen általánosan kell felkészülnünk a kertben, mert szinte minden növényt fogyasztanak.

 • Növénytársítás

  A paradicsommal és hagymával is jó szomszédok, mivel hárítja a kártevőket, ezért is alkalmas szegélynövénynek. A fejes saláta fejlődésére rossz hatással van.

A Földközi-tenger mellékén Spanyolországtól Görögországig vadon előfordul, főleg források környékén, kavicsos, köves területeken. Hőigénye kisebb a sárgarépáénál. Teljesen kifejlett állapotban mínusz 8–10 °C-ot is elvisel. Csírázása 2–3 °C-on kezdődik, azonban alacsony hőmérsékleten a kelés nagyon vontatott; a csírázás optimális hőmérséklete 20 °C. Az árnyékot tűrő zöldségnövények közé tartozik. A mélyrétegű, tápanyagban gazdag vályogtalajokon fejlődik legjobban.

Kártevők és kórokozók