Kertészkedjünk

Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!

Növényhatározó
Vetési naptár
Kertalapítás

A hónap növénye

Kelbimbó (bimbós kel)

Brassica oleracea convar. gemmifera

A Brassicaceae (keresztesvirágúak) családba tartozó, kétéves faj. Az első évben a 25–150 cm hosszú száron a hosszú levélnyelű levelek hónaljában fejlődnek ki a dió nagyságú, kis, tömör kelkáposzta-fejecskék, a kelbimbók, ezeket fogyasztjuk. Főgyökere akár 1 m mélyre hatol, oldalgyökerei a felső 20–30 cm-es talajréteget hálózzák be. A bimbók 2–4 cm-esek, színük lehet világos, közép- és sötétzöld. Hosszú nyélen lelógó, tojás alakú, szürkészöld levelei védik a káposztaszerű bimbókat. Második évben fejlesztett virágzati szára elérheti a 150 cm-t. Vegyes beporzású, sárga virágai májusban nyílnak.

DECEMBERI KERTI TEENDŐK

Ebben a hónapban már pihen a kertünk, bár az élet nem állt meg teljesen. A fagyérzékeny növényekről ebben a hónapban feltétlenül gondoskodnunk kell. A növényeken felül a kert további lakóit sem szabad elfelejteni, az egész évben szorgosan dolgozó madarak számára biztosítsunk menedéket és élelmet az ínséges téli hónapok idejére. A kerti szerszámok és berendezések karbantartását szintén a téli hónapokban érdemes elvégezni.

Ha már elkezdtek hiányozni a friss ízek, még mindig szedhető néhány növény, de akár csíráztathatunk otthonunkban, míg el nem jön a következő betakarítás ideje.

Betakarítás

Ugyan a legtöbb zöldség nem kedveli a téli fagyokat, néhány növény még a leghidegebb hónapokban is rendelkezésünkre áll.
A nyár végén ültetett fodros kel egész télen a veteményben maradhat, a növény nagy fodros leveleit egészen késő tavaszig fogyaszthatjuk, mindemellett a meglehetősen kopár téli kertünk üde színfoltja is lehet.
A kelbimbó télálló fajtáit a fagyok beállta után is szedhetjük.
A torma gyökerei rendkívül fagyállóak, levelei is csak -4 °C-on fagynak el, októbertől egészen márciusig tart a betakarítása.

Téli növényvédelem

A fagyok ellen takarjuk le az arra érzékenyebb növényeket, mint a melegigényesebb díszcserjéket, illetve kupacoljuk fel a kerti és mini rózsák, és a fiatal gyümölcsfák tövét. A fagyra rendkívül érzékeny növényeket, cserepes növényeket védett helyre kell szállítani.

Csíráztatás

Garantáltan vegyszermentes, gyors és vitamindús és pár nap alatt “szüretképes” a magvakból csíráztatott zöldünk. Bármilyen edényben könnyen kifejlődnek, ha naponta öntözzük őket. 1-1,5 centiméteres termőföld, de még néhány réteg papírtörölköző segítségével is könnyen létrehozhatnak egy konyhai kiskertet, ahol gyorsan, három-nyolc napon belül learathatják a termést.

Madarak gondozása

A madarak nem csak hangjukkal és látványukkal teszik kellemesebbé a kerti környezetet, hanem hasznos társaik is a kertészeknek. A különböző kártevők elfogyasztásával segítik a növényeink védelmét, ezért fontosa elemei a vegyszermentes gazdálkodásnak. Télen sem szabad elfelejtkezni a kert madarairól, helyezzünk ki mesterséges odúkat és védett, fedett helyen etessük őket olajos magvakkal. Fontos megjegyezni, hogy ha egyszer elkezdtük a táplálék kihelyezését, következetesen minden télen folytassuk, hiszen a madarak számítanak a segítségünkre, úgy ahogy mi is számíthatunk a növényvédelmi szolgálatukra az év nagy részében.

Kerti csap elzárása

A fagyok beállta előtt ki kell üríteni a kerti vízvezetéket, mert a fagyok hatására csövek és a csapok könnyen szétfagynak. A telepített öntöző berendezések csövei és szórófejei fagyállóak ugyan, de az élettartamukat meghosszabbítjuk, ha ezeket is víztelenítjük.

A kerti szerszámok és berendezések javítása

Meg kell élezni a fűnyírót, és olajat kell cserélni benne? Mi van a szűrőkkel? Jól működik a motor? Ha eszközeink javításra szorulnak, itt az ideje, hogy megtegyük. Előfordul, hogy hetekig áll a rossz fűnyíró a műhelyben, holott a javítása csupán két napot vesz igénybe. Saját tapasztalatomból mondom, hogy ha február közepéig, vagy még tovább várunk, ugyanez a munka két-három hetet vesz majd igénybe.

Magvetés

Betakarítás

Nem kaptál mindenre választ?

Böngéssz a kertészeti tippek és praktikus tanácsok között.