Kender
sorok közti távolság
10-12
cm
|
jan. |
febr. |
márc. |
ápr. |
máj. |
jún. |
júl. |
aug. |
szept. |
okt. |
nov. |
dec. |
Magvetés |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kiültetés |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Betakarítás |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Magvetés |
Kiültetés |
Betakarítás |
jan. |
|
|
|
febr. |
|
|
|
márc. |
|
|
|
ápr. |
|
|
|
máj. |
|
|
|
jún. |
|
|
|
júl. |
|
|
|
aug. |
|
|
|
szept. |
|
|
|
okt. |
|
|
|
nov. |
|
|
|
dec. |
|
|
|
Növénytársítás táblázat
letöltés
Cannabis sativa
A Cannabinaceae (kenderfélék) családba tartozik, a nemzetség több változatra tagolódik:
• Cannabis sativa var. vulgaris (közönséges, termesztett kender), nemesített fajtái alacsony kábítószer-tartalmúak (0,2%).
• Cannabis sativa var. indica (indiai kender), az ázsiai alakkörhöz tartozik és THC-tartalma (kábítószer) elérheti a 20%-ot.
• Cannabis sativa var. indica subvar. gigantea (óriás kender),
• Cannabis sativa var. ruderalis (az úgynevezett vadkender), elterjedési köre Oroszország közép-ázsiai, volgai és uráli vidéke, Törökország, Románia, Bulgária és Magyarország. Igen alacsony, elágazó, apró magvú. Sem ez, sem az elvadult kultúrkender nem tartalmaz számottevő THC-t.
A kender egynyári, váltivarú, kétlaki (vagyis vagy hím vagy nőnemű egy növény). Gyökérzete hajtásához képest kicsi, de így is 2 m mélyre hatol le. Dudvás szára merev, felálló. Felülete szőrökkel borított, melyek igen korán elsimulnak. Ezek az úgynevezett fedőrostok vagy mirigyszőrök. A szár szögletes, gyakran bordázott, l,5–3 m magas. A kenderszár, főleg a nőkender, elágazásra hajlamos. Levele ujjasan összetett, 5-13 levélkével. Kétféle ivarú, tömött virágzatai külön egyeden vannak. A porzós (hím-) virágzat bogernyős fürt, a nőnemű (termős) bogernyős füzér. Szélporozta növény. Termése makkocska, amelyben egyetlen mag van. A mag két év múlva már vetésre alkalmatlan.
-
Élőhelye
Közép-Ázsiából származik és innen terjedt el Ázsia más területeire, valamint Európába, Amerikába, Afrikába. A mélyrétegű, csernozjom talajokon fejlődik legszebben, a szélsőségekre érzékeny. A hazánkban termesztett, mediterrán típusú kender meleg és csapadékigényes. Vízigényét mélyre hatoló gyökérzetével a talaj mélyebb rétegeiből is képes kielégíteni. Szikleveles állapotban fagytűrő.
-
Termesztése
Március végén, április elején vethetjük, így már nyáron vághatjuk, ha a rostját hasznosítjuk. Erőteljes növekedéséhez meleg, párás időjárás szükséges, ehhez legtöbbször elég csapadék esik. Ezután a meleg, száraz idő kedvező számára. A rostkender akkor vágható, amikor hímegyedek 50%-án a virágok kinyíltak és azok érintésre, rázásra szórják a virágporukat. A magot ősszel szedhetjük, nyáron pedig a rostját (szárát).
-
Konyhai felhasználás
Magjának összetétele az emberi táplálkozás szempontjából is kedvező, olajtartalma 30–33%, mely főleg telítetlen zsírsavakból áll (linol- és linolénsav). A fehérjetartalma 20–25%, a szójához hasonlóan tartalmazza az ember számára lényeges összes aminosavat. A kendermagot felhasználhatjuk magvas kenyerekhez, köretekhez.
-
Gyógyhatásai
Olaja erősíti az immunrendszert, segíti a gyulladások kezelését, csillapítását. A menstruáció előtt fellépő fájdalmak, izületi gyulladások és a cukorbetegség-eredetű idegbántalmak enyhítésére jó. Segíthet az érrendszeri betegségek kezelésében. A kendermagolaj viszonylag magas Omega3 zsírsav tartalommal rendelkezik, aminek szerepe van a koleszterin anyagcserében, megelőzi a vérrögképződést, ahogy meggátolja a vérlemezkék leragadását is. A krónikus gyulladások gyakori kiváltó oka a gyenge immunrendszer, az Omega-3 zsírsavak tompítják ennek tüneteit, ezért ajánlott a kendermagolaj használata ízületi gyulladás, a húgyhólyag krónikus gyulladása, vagy pikkelysömör, fekélyes vastagbélgyulladás és egyéb krónikus bélgyulladások esetén, valamit mozgásszervi rendellenességek kezelésére. Regenerálja, fiatalítja a bőrt. A kendermagot felhasználja a kozmetikaipar, a gyógyszeripar és az élelmiszeripar. A magból sajtolt olaj az élelmiszeriparban a margarinhoz adalék, alapanyaga a különféle szappanoknak és kozmetikumoknak, valamint ipari termékek területén festékek, oldószerek, kenőanyagok, ragasztók összetevője.
-
Receptek
Kendermag tej
Hozzávalók: bögre kendermag (kb. 2 dl), 4 bögre tisztított víz (ha töményebbet szeretnénk, elég 3 bögre), 6-8 db kimagozott datolya, kevés vaníliapor ízlés szerint.
Elkészítés: Előző este áztassuk be a kendermagot. Turmixgépben keverjük össze 1 bögre vízzel, akár pár percig, majd szűrjük le. A szűrt tejet turmixoljuk újra le a datolyával és a vaníliaporral.
http://eletmodszer.com/boszorkanykonyha/boszorkanykonyha/ihato/novenyi-tejek-tejtermekek.html/kendermag-tej.html
-
Növényvédelem
Kevés kártevője és kórokozója van. A kenderbolha a fiatal növénykék sziklevelét, első lombleveleit lyukasztja. Kevés bolha jelenlétét a gyors, erős növekedésű növény elviseli, ehhez megfelelő termesztési körülmények kellenek. A kis kendermoly szárba rágja be magát, ezért ne termesszük a kendert több évig ugyanott. Gombás foltbetegségek is fordulhatnak elő, különösen nedves, párás körülmények között, ahol csak kender van.
-
Növénytársítás
A kertben kedvező hatású, mert jó gyomelnyomó, kevés kártevője van, mély gyökérzetével talajlazító hatású és betakarítása után jó állapotú talajt hagy hátra.
Közép-Ázsiából származik és innen terjedt el Ázsia más területeire, valamint Európába, Amerikába, Afrikába. A mélyrétegű, csernozjom talajokon fejlődik legszebben, a szélsőségekre érzékeny. A hazánkban termesztett, mediterrán típusú kender meleg és csapadékigényes. Vízigényét mélyre hatoló gyökérzetével a talaj mélyebb rétegeiből is képes kielégíteni. Szikleveles állapotban fagytűrő.
Kártevők és kórokozók