Kertészkedjünk

Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!

Növényhatározó
Vetési naptár
Kertalapítás

Kapor

sorok közti távolság
10-25 cm
vetési mélység
1-2 cm
jan. febr. márc. ápr. máj. jún. júl. aug. szept. okt. nov. dec.
Magvetés
Kiültetés
Betakarítás
Magvetés Kiültetés Betakarítás
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.
Növénytársítás táblázat letöltés

Anethum graveolaens
Az Apiaceae (ernyősök) családba tartozó rövid tenyészidejű, egyéves lágyszárú növény. Szára 40-150 cm. Levelei többszörösen szárnyaltak, fonalszerűek. Alsó levelei nyelesek, a felsők ülők. Virágzata összetett ernyő, átmérője akár 20 cm is lehet. A virágok élénksárgák, májustól júliusig nyílnak. Termése ikerkaszat, tojásdad, sötétbarna, egyenlőtlenül érik.

 • Érdekességek

  Egyiptomi sírokban találták. Angol neve a dill, az ó germán a dilla, mely szavak a lecsendesít, megnyugtat jelentésűek.

 • Népies neve

  kerti kapor, fűszerkapor, uborkafű

 • Élőhelye

  A Földközi-tenger vidékéről származik, nálunk vadon nem fordul elő, de a szélsőségek kivételével mindenütt termeszthető. Kivadulhat. Nem hőigényes, a fiatal növények a tavaszi fagyokat is átvészelik. A jó vízgazdálkodású, könnyen melegedő talajokat kedveli a leginkább.

 • Termesztése

  Szárba indulástól virágzásig vízigénye fokozott, ekkor jobban kell öntözni. Magját március végén, április elején vethetjük, vagy másodnövényként is. Olajnyerésre a virágzás utáni növény a legjobb. A magokat érés után, a levelet és a még 25-40 cm-es növényt vágva szedjük.

 • Konyhai felhasználás

  Elsősorban fűszerként használják. Étvágyfokozó, élelmiszerek (főleg savanyúságok) tartósítására elterjedt, kellemes ízű. Nem csak sós, de édes ételekben is nagyon finom (például a túrós batyuban).

 • Gyógyhatásai

  A kapor minden szervében illóolajat tartalmaz. Az illóolaj fő összetevője a d-karvon, ami a növényolajban 25-35%-ot, a magolajban 40-60%-ot tesz ki. Zöld hajtását (Anaethi herba), érett termését (Anaethi fructus), és ezekből külön-külön nyert illóolaját használjuk. Illóolaja fertőtlenítő. A hajtásából nyert kivonat nyugtató hatású. . Gyomorerősítő, szélhajtó, emésztést serkentő és epehajtó. A népgyógyászat emésztési panaszok esetén használja. Illóolaja a diabétesz kezelésében lehet ígéretes. A mag illóolaja gátolja az emésztőszervi káros baktériumok szaporodását, így a hasmenést. Álmatlanság ellenes, a kísérletekben vérnyomáscsökkentő is volt. Húgyúti betegségek ellen fürdővízben alkalmazzák. Lehelet frissítőként néhány mag elrágása javasolt. Érzékeny emberen bőrkiütést okozhat.

 • Növényvédelem

  A fertőzött növényi részekről terjedve, az édesköményt is támadó gombás betegség (antraknózis) támadhatja. Fontos a megelőzés.

 • Növénytársítás

  A kapor a sárgarépa fejlődését is elősegíti. A sorok zártan, egyenletesen nőnek, nem dőlnek el. Már a duzzadó, csírázó magvak hatnak egymásra, kölcsönösen elősegítik a jobb fejlődést és a növények tartós egészségét. Minden vele szomszédos növény egészségesen fejlődik, az uborka, a káposztafélék, cékla is. Árnyékot ad és virágaival vonzza a hasznos rovarokat.

Egyiptomi sírokban találták. Angol neve a dill, az ó germán a dilla, mely szavak a lecsendesít, megnyugtat jelentésűek.

Kártevők és kórokozók