Kertészkedjünk

Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!

Növényhatározó
Vetési naptár
Kertalapítás

Koriander

sorok közti távolság
25-30 cm
vetési mélység
2 cm
jan. febr. márc. ápr. máj. jún. júl. aug. szept. okt. nov. dec.
Magvetés
Kiültetés
Betakarítás
Magvetés Kiültetés Betakarítás
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.
Növénytársítás táblázat letöltés

Coriandrum sativum
Az Apiaceae (ernyősök) családba tartozó, egyéves, lágyszárú faj. Szára 20-150 cm magas, felálló, erősen elágazó. Első, tőlevélrózsát alkotó levelei hosszú nyelűek, kerekdedek, a felső levelek egyre tagoltabbak és szálasak. Virágzata összetett ernyő, a virágok fehér, pirosló vagy lilás színűek, június elején nyílnak. Az ernyő szegélyén a sziromlevelek nagyobbak. Termése jellegzetesen gömbölyded, szalmasárga vagy világosbarna.

 • Népies nevei

  koriander, beléndfű, cigánypetrezselyem, bolhafű

 • Élőhelye

  A Földközi-tenger keleti vidékéről származik. Jól tűri a hideget, a csírázás már 4-6°C-on megindul. Fényigényes. Jó vízgazdálkodású, nedves talajokon érzi jól magát.

 • Termesztése

  Magjait március közepén-végén vetjük, a gyomokat tartsuk kordában, hogy jól fejlődhessen. Kelés után fokozottan melegigényes, ezért hazánkban Kecskemét vonalától Délre termesztik. A termését akkor kell gyűjteni, amikor már barnul. Fiatal leveleit is szedhetjük.

 • Konyhai felhasználás

  Fűszerként a háztartásokban savanyúságok, káposztákból készült ételekhez, burgonyához, kenyérsütéshez, céklához, túróhoz és nehéz zsíros ételekhez használják. A konzerviparban hal- és húskészítmények ízesítésére alkalmazzák. Illóolaja ugyancsak élelmiszer-ipari és kozmetikai alapanyag.

 • Gyógyhatásai

  Drogjai a koriander érett ikerkaszat termése (Coriandri fructus) és a termésből lepárolt illóolaj (Aetheroleum coriandri). A termésben a kellemes illatú linalool jelenléte dominál, de számottevő mennyiségben tartalmaz még zsírosolajat, fehérjét. Görcsoldó, szélhajtó, s fokozza a gyomornedv termelését. Emellett baktériumölő, antioxidáns és antimutagén. A gyógyászatban emésztőnedv-elválasztás segítésére, görcsoldásra használják.

 • Növényvédelem

  Nem megfelelő termesztési körülmények között, illetve fertőzött palánták esetén különféle baktériumok támadhatják.

 • Növénytársítás

  Méhcsalogató és kártevőket riasztó növény.

koriander, beléndfű, cigánypetrezselyem, bolhafű

Kártevők és kórokozók