Kertészkedjünk

Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!

Növényhatározó
Vetési naptár
Kertalapítás

Kardvirág

sorok közti távolság
10-15 cm
vetési mélység
6-15 cm
jan. febr. márc. ápr. máj. jún. júl. aug. szept. okt. nov. dec.
Magvetés
Kiültetés
Betakarítás
Magvetés Kiültetés Betakarítás
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.
Növénytársítás táblázat letöltés

Gladiolus spp.

Az Iridaceae (nősziromfélék) család tagja. A kerti kardvirág (Gladiolus × gandavensis) többszörös hibrid, amelynek kialakulásában a papagájkardvirágon (G. dalenii) és a bíboros kardvirágon (G. cardinalis) kívül valószínűleg még más fajok is részt vettek. Magassága 60-120 cm között változik, fajtáinak száma 4–5 ezerre tehető. Kerek, lapos hagymagumóval telel át, amely évről évre megújul, és oldalt fiatal hagymagumókat fejleszt. Ülő levelei hosszú keskenyek, párhuzamosan erezettek, a szár alsó felét körbeveszik. Felálló szárán fürtben hozza változatos színű virágait, melyek alulról felfelé nyílnak – a kiültetés idejétől és fajtától függően – júliustól szeptember végéig.

  • Élőhelye

    Dél-afrikai eredetű fagyérzékeny növény, ezért hazánkban teleltetni kell a gumóit. A fejlődéséhez szükséges optimális hőmérséklet 20 °C körüli. Gyorsan felmelegedő, humuszos, laza talaj a legalkalmasabb számára. Fényigénye igen nagy, vízigénye közepes.

  • Termesztése

    Április közepétől májusig ültethető, és a hagymagumókat október közepén fel kell szedni, majd fagymentesen kell tárolni. A gumókezdemények, ha megerősödnek, leválasztva teljes növénnyé fejlődnek, így otthon is szaporíthatjuk. Télen a hagymagumók mintegy 50 napig mélynyugalmi állapotban vannak, a kihajtásuk csak ez idő után következhet be. A hagymagumókat 5–6 °C-on tároljuk. Az ültetési mélység a hagymagumók méretétől és a fajta növekedési sajátosságától függ. Ültetés előtt kulcsfontosságú a hagymagumók ép, egészséges állapota, 12–14 cm körméretűek a legmegfelelőbbek, kivéve a 8-9 cm-es mini kardvirágok. Nagy tápanyagigényük kielégítése gyorsabb fejlődést, korábbi virágzást eredményez. A biztonságosabb virágoztatás érdekében a hagymagumókat célszerű a kiültetés előtt 4–6 héttel előnevelni: cserépbe vagy tőzegcserépbe, tápdús közegbe ültetni, és világos helyen, 12–16 °C-os hőmérsékleten, csak mérsékelten öntözve tartani. Az ültetéstől virágszedésig fajtától és a gondozástól függően 2,5–4 hónap telik el. Az ültetés után enyhén öntözzük meg a talajt, és sose hagyjuk kiszáradni. Kertbe ültetve és vágott virágként is használható.

  • Növényvédelem

    A legfontosabb a megelőzés, vagyis a megfelelő ültetés és gondozás. Egymás utáni években ne ültessük ugyanarra a helyre! Kihajtás után már megjelenhetnek a szúró-szívó szájszervű rovarok (pl. több tripszfaj), ezek nappal behúzódnak a levélhüvely alá. A kórokozók közül a leggyakoribb a botritisz (szürkepenész) és a fuzáriumos rothadás. Fellépésükkor védekezni kell ellenük, és eltávolítani a beteg részeket.

Dél-afrikai eredetű fagyérzékeny növény, ezért hazánkban teleltetni kell a gumóit. A fejlődéséhez szükséges optimális hőmérséklet 20 °C körüli. Gyorsan felmelegedő, humuszos, laza talaj a legalkalmasabb számára. Fényigénye igen nagy, vízigénye közepes.

Kártevők és kórokozók