Kertészkedjünk

Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!

Növényhatározó
Vetési naptár
Kertalapítás

A hónap növénye

Metélőhagyma

Allium schoenoprasum
A hagymaformák alcsaládjába tartozó, elbokrosodó évelő növény. Vékony, hengeres levelei 20-30 cm magasságúak. Magszárat a magvetés utáni második évben fejleszt először, később azonban évente rendszeresen virágzik. Magszára 30–35 cm. A magszár végén hozza gömb alakú, világos lila virágzatát. A háromrekeszű toktermésben fejlődő fekete magvak megnyúltak. Két változata ismert. A kisebb termetű, vékonyabb leveleket fejlesztő változat elterjedtebb. A másik változat, a szibériai metélőhagyma (Allium schoenoprasum var. sibiricum) vastagabb és magasabb levélzetű.

MÁRCIUSI KERTI TEENDŐK

A februári végi, március eleji kerti teendők ideje mindig az időjárás alakulását követi, épp ezért az alábbi munkálatok akár több hetet is csúszhatnak az időjárástól függően.
Habár azt szokták mondani, hogy amit ebben a hónapban már elvégezhetünk, azt tegyük meg, mert a következő hónapokban rohamosan megnő majd a teendők sora, elsietni viszont nem kell semmit.

Néhány tipp, javaslat a teljesség igénye nélkül:

Kinti munkák és talaj előkészítés

Ellenőrizzétek a kerti szerszámokat. Ha szükséges, tisztítsátok meg és rakjátok rendbe őket, a hiányzókat pedig pótoljátok.
Vágjátok le a tavalyról maradt elszáradt virágokat, tegyétek a komposztba!
Forgassátok meg a komposzthalmot.
A termőképesség javítható, fokozható, s a talajerőt pótolni szükséges is, a rendszeres művelés velejárója, de azt inkább ősszel kell megtennünk, mert a tavaszi trágyázás, ásás nem olyan. A talajéletnek is meg van a maga ritmusa.
Aki szeretné felásni, és ősszel mégis lustálkodott, most még megteheti (persze, csak ha engedi az idő!), de fontos kiemelnünk,  hogy mi nem vagyunk hívei az ásásnak, a talaj és az egészséges talajélet drasztikus megbontásának. Ha egész évben mulcsolunk és gondunk van a talajra, ilyenkor már gazdag és jó szerkezetű talaj segíti a munkánkat.
Tehát készítsük elő a talajt, ágyásokat, de nedvesen soha ne műveljük! Jó érett komposztfölddel frissítsük fel a talajt! (Ha trágyázunk, a telihold és fogyó hold napjain tegyük!) Ha az idő már biztosan engedi, távolítsátok el a zöldtrágya maradványait vagy a talajtakarót, majd igény szerint komposztot a felső talajrétegbe bedolgozva, kapával vagy más talajlazítóval lazítsátok fel az ágyásokat.

A kerti veteményekre jellemző, hogy meghálálják, ha ősszel fel volt lazítva ültetési helyük, s tavasszal vetés előtt (esetleg) felkapálva, meggereblyézve. Ehhez szükséges, hogy viszonylag száraz legyen a föld teteje. Van, aki a magágyat közvetlenül vetés előtt készíti elő, de szakemberek szerint pár nappal előtte készítsük elő, mert azalatt kicsit roskad a föld.
Az oda kerülő növény igényeit vegyük figyelembe, milyen gyökeret növeszt, milyen földet kíván. (pl. ha gyökérzöldségről van szó, milyen mélyre nő. Más egy retek, ami inkább kinyomja magát a földből, ahogy a cékla is, s más egy sárgarépa, fehérrépa, pasztinák, amelyik mélyen fellazított talajban tud jól fejlődni. Ha nagyon kötött a talajunk, akár pár % homokkal is lazíthatjuk egy kicsit.)

Szaporítás

Lassan beindulnak a kerti munkák, de amíg a kerti munka viszont a visszafogottság jegyében zajlik, a házfalakon belül már javában folyhat a palántázás, a növények előnevelése.

Átnézhetitek (vagy ha még nincs kész, akkor el lehet készíteni) a vetési tervet.
…és ez nem igényel költséges beruházást, hanem csupán körültekintő tervezést és idejében, gondosan elvégzett munkát. Szervezzetek, vagy keressetek a közeletekben magbörzét.
Ellenőrizzétek, hogy csíraképes-e az előző évi vetőmag. A megvásárolt, vagy saját termésű vetőmagot tartsuk hűvös, szellős, száraz helyen, papír vagy vászonzacskóban. (A műanyagfólia-zacskók vetőmag tárolására hosszú távon nem alkalmasak.)
Palántázás esetén ügyeljetek arra, hogy meleg, sötét helyen legyen a vetemény. De figyelem, az első csíralevelek megjelenése után ennek már az ellenkezője érvényes: a hajtások fényt és alacsony hőmérsékletet igényelnek! A föld kiszáradása és túlöntözése egyaránt veszedelmes.
A palánták nevelésével tehát a tenyészidőt rövidítjük, és területet, munkát takarítunk meg.
De ne felejtkezzünk meg a „szakaszosságról”!

Zöldség, gyümölcs

A fűtés nélküli fólia sátorban a reteksárgarépakáposztakaralábékarfiolspenót és zeller vetését elkezdhetjük. Elkezdhetjük a korai kiültetésű paradicsomok magjának vetését.

Ha a talaj felengedett, készítsük elő a zöldborsó, dughagyma, fokhagymaspenótsárgarépa és a mák helyét. Ha az idő engedi, vethetjük őket. Ha az időjárás keményre fordul, takarjuk az ágyásokat fátyolfóliával.

Fűszernövények

A fűszernövények közül már a szabadföldbe vethető például a lestyán, a majoránna, a kakukkfű, a levendula, a zsázsaturbolya és a citromfű.

Dísznövények

Ha a talaj már fagymentes, februárban, március elején még ültethetünk tulipánhagymát. Ültetésnél viszont vigyázzunk arra, hogy a hagymák ilyenkor már duzzadtak, és ültetés során a friss hajtásai ne sérüljenek. A hagymákat ne nyomjuk be a talajba, hanem ültető lapát segítségével ültessük el.

Trükk!!!
Az egyébként lassan csírázó sárgarépamag biztos kelését elősegíthetjük, ha kapormaggal vegyesen vetjük. A kapor aromája távol tartja a kártevőket a sérülékeny, gyenge csíranövénykétől. Ezt más, nehezen virágzó növény magjával is megtehetjük.

…és nem utolsó sorban (bio)növényvédelem
Teremtsünk ideális életfeltételeket növényeinknek. Megfelelő termőhely, elegendő tápanyag, és a növény elég erős lesz a kártevők elleni védekezéshez.(Az egészségesen táplálkozó emberek is ritkábban betegszenek meg!)
Aki a szamóca közé fokhagymát ültet, annak később kevesebb dolga lesz a betegségekkel.
A vetés után elszaporodott gyomnövényeket virágzás előtt feltétlenül el kell távolítani.
Lassan megjelennek az első csigák is, az összegyűjtés jó és természetes növénykímélő módszer.
A vegyes kultúra előnye a termőterület jobb kihasználása, fokozott védelem a kártevők és betegségek ellen, fokozott mikroorganizmus tevékenység a talajban.

Ne felejtsük, a kapor sort érdemes beiktatni a biológiai növényvédelem miatt.

Levéltetvek elleni védekezés
Levendulát ültessünk a rózsák közé jó vízáteresztő talajba, ami erős illatával távol tartja a hangyákat, így a velük szimbiózisban élő tetvek védelem nélkül maradnak.
Márciusban kell majd elbánni a levéltetvekkel is az áttelelt dézsás növényeknél is.
Levéltetű ellen ajánlható a kenő/mosó-szappanos lemosás.
Minden levéltetűfaj közös ellensége a megfelelő levegőmozgás.
Illetve a tetvek túlzott elszaporodása ellen alkalmazhatjuk a büdöskét, körömvirágot, mákot, sarkantyúkát is.
A csalánkivonat erősíti a növényt, hasznos biotipp a levéltetvek ellen, a bodza kivonata a földibolhák ellen is hatásos.

Az egyik legjobb védekezés a megfelelő növénytársítások!

 
NÖVÉNYTÁRSÍTÁS TÁBLÁZAT LETÖLTÉS

Magvetés

Kiültetés

Betakarítás

Nem kaptál mindenre választ?

Böngéssz a kertészeti tippek és praktikus tanácsok között.