Kertészkedjünk

Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!

Növényhatározó
Vetési naptár
Kertalapítás
gyakorlatok

A hónap növénye

Paradicsom

Lycopersicon lycopersicum
A paradicsom a Solanaceae (burgonyafélék) családjába tartozik, Dél- és Közép-Amerika az őshazája. Távoli rokona a paprikának, a tojásgyümölcsnek (padlizsánnak) és a krumplinak is. Számtalan fajtájának változékonyságát a bogyók mérete (2-3 dkg-tól a 25-30 dkg-osakig), száma, színe, alakja adja. A legtöbb fajta bogyójának színe piros, a benne lévő likopin illetve béta-karotin mennyiségétől függően.

JÚLIUSI KERTI TEENDŐK

Júliusban, a nyár derekán már inkább a leszedhető friss zöldségek, gyümölcsök mennyisége a több, mint az ültetnivaló mag vagy palánta.

Szaporítás

A leszedett növények megüresedett helyeire még mindig kikerülhetnek:
július közepéig a káposztafélék (fejes– és kelkáposzta, karalábé, karfiol, brokkoli, bimbós kel) palántái, és
még később is a másodvetemények: az uborka, spárgatök, bab, cékla, kukorica és a retek megfelelő fajtái, valamint a rebarbara, saláta, kapor.

Betakarítás

A levelek elszáradása után betakarítható a vöröshagyma, fokhagyma, elkezdődik vagy már éppen tart a tökfélék, zeller, korai káposztafélék (karalábé, fodroskel, fejes káposzta stb.), padlizsán, paprika, paradicsom, mángold, sárgarépa, uborka és zöldbab szezonja.
Tavasz-nyár eleje óta még mindig szedhetők a spenót, sóska, metélőhagyma, kapor, saláták, retek, újhagyma, petrezselyem és a borsó aktuálisan érő fajtái.

Nem csak a veteményesből kerülnek ilyenkor termények az asztalra. Még érik néhány késői meggyfajta, a faeper és a málna, ezeket felváltja a kajszibarack, a füge, a nyári alma.

Az évelő fűszernövényekről is sokat szedhetünk ebben a jó időben, például ilyenkor ideális egy jó mentaszörp elkészítése, vagy szedhetünk a konyhai fűszerek zsengébb hajtásaiból (majoránna, oregánó, kakukkfű, rozmaring, borsfű, citromfű), és fellógatva megszárítjuk őket. A frissen legfinomabb bazsalikom és az utánozhatatlan kapor is eléggé megnőtt a nagyobb volumenű szedésre.

Növényvédelem

Bár növényeink élvezik a meleget és a napsütést, sajnos más élőlények is jól érzik magukat.

A gyomok egyik napról a másikra könnyen elburjánzanak a kitisztított ágyáson, és a melegben fokozottan figyelni kell a vízellátásra és a talaj vízmegtartására. Legjobb, ha takarjuk a talajt valamilyen száraz növényi résszel, így egy nap múlva is nedves marad, és ha elég vastagon takarjuk, a gyomok sem tudnak átnőni rajta.

Figyeljünk, nem telepednek-e meg gombák vagy nem rejtőznek-e rovarok a növényeken!

Kerüljük a sűrű ültetést, a hónap végéig végezzük el a szőlő zöldmetszését (vagyis távolítsuk el a túl sűrű és felesleges, nem termő hajtásokat), kacsoljuk és kötözzük fel a paradicsomot, sőt akár az uborkát is. Ha valami betegséget észlelünk, időben védekezzünk ellene valamilyen biológiai vagy helyben megoldható módszerrel (pl. növényi trágyalevekkel, lásd Gertrud Frank: Öngyógyító kiskert című könyvét!), de mindig legfontosabb a megelőzés!
Nem kell feltétlen bonyolítani a dolgot, sokszor a legegyszerűbb dolgokat elég megtenni, hogy a növény egészséges legyen (pl. felkötözés, termésritkítás, talajtakarás, talaj lazítás, megfelelő öntözés és hely).

 

NÖVÉNYTÁRSÍTÁS TÁBLÁZAT LETÖLTÉS

Magvetés

Kiültetés

Betakarítás

Nem kaptál mindenre választ?

Böngéssz a kertészeti tippek és praktikus tanácsok között.