Kertészkedjünk

Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!

Növényhatározó
Vetési naptár
Kertalapítás

A hónap növénye

Leveles kel, fodros kel

Brassica oleracea var. acephala subvar. laciniata
A fodros kel a káposztafélék (Brassicaceae) családjába tartozó kétéves növény, a vadkáposzta egy termesztett változata. A kelkáposztára emlékeztet, hosszú szárán fodros, jellegzetes leveleket hoz.

JANUÁRI KERTI TEENDŐK

Ez a legalkalmasabb idő arra, hogy megélezzük és megjavítsuk a kaszákat, fűnyírókat, fűrészeket, és kerti szerszámainkat. Azok a teendők, amelyekre nem jut idő az elfoglalt vegetációs időszakban most elvégzésre kerülhetnek.

Téli növényvédelem

Ha még megvan, a vágott karácsonyfát ne dobjuk el, inkább vágjuk le az ágait, és használjuk azokat takaróként a kényes, vagy korán virágzó növények számára. Az örökzöldek levágott ágai természetes takarók a növények számára a hideg időben. Ezeket az ágakat újra lehet hasznosítani a komposztban, vagy felaprítva talajtakaróként tehetnek további szolgálatot.

Gyomok

Ha nem ellenőriztük a kertet az utóbbi időben, akkor tegyük meg most. Nem is gondolnánk, hány féle gyom virágzik és termel magvakat ilyenkor. Szabaduljunk meg a gyomoktól, mielőtt azok magvai szétszóródnának a kertben. Sok gyomnövényfajta képes magvak ezreit termelni, és ha most nem lépünk közbe, a következő években harcolhatunk ellenük.

Tervezés

Nézzük át a vetőmag katalógusok kínálatát, kezdjük el tervezni – a vetésforgónak megfelelően – az idei vetőmag szükségletünket. Készítsünk ültetési tervet. A kerti karbantartási munkálatok már megkezdődhetnek. Nézzük át a kerítést. Ha sérült, most javítsuk ki, ne várjunk vele tavaszig amikor egyébként is összesűrűsödnek a kerti munkák.
Erősebb fagyok esetén ellenőrizzük, hogy a kerti vízcsapokat megfelelően szigeteltük-e.

A kerti szerszámok és berendezések javítása

Meg kell élezni a fűnyírót, és olajat kell cserélni benne? Mi van a szűrőkkel? Jól működik a motor? Ha eszközeink javításra szorulnak, itt az ideje, hogy megtegyük. Előfordul, hogy hetekig áll a rossz fűnyíró a műhelyben, holott a javítása csupán két napot vesz igénybe. Saját tapasztalatomból mondom, hogy ha február közepéig, vagy még tovább várunk, ugyanez a munka két-három hetet vesz majd igénybe.

A csigák felderítése
Ha láttunk csigákat mostanában a kertben, itt az ideje, hogy megszüntessük ezt a problémát. Minden kertünkben kószáló csiga kétszáz utódot fog produkálni a tavasz, nyár és ősz folyamán. Ezek az utódok szintén tovább szaporodnak idővel. Így nagyban csökkenthetjük a népességet, ha már most eltávolítjuk őket a kertből.

A virághagymák

Elfelejtettük elültetni a hagymákat? Bár eléggé késő van, tegyük azonnal a talajba a tulipánok, nárciszok, jácintok, és sáfrányfélék hagymáit.

Madarak gondozása

Folytassuk a madarak etetését itatását. A segítségünkre lévő madarakat a tél legnehezebb időszakain átsegíthessük, folyamatosan gondoskodjunk az etetésükről és az ivóvizükről.

Magvetés

Betakarítás

Nem kaptál mindenre választ?

Böngéssz a kertészeti tippek és praktikus tanácsok között.