Kertészkedjünk

Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!

Növényhatározó
Vetési naptár
Kertalapítás

A hónap növénye

Cékla

Beta vulgaris subsp. vulgaris var. conditiva

A Chenopodiaceae családba (lipatopfélék) tartozó, kétéves növény, a közönséges répa egyik változata. Gyökere karógyökér, amely mélyen (1–2 m) a talajba hatol. Fogyasztható része a répatest, amelynek kialakulásában részt vehet a sziklevelek feletti és alatti szár, valamint a karógyökér. Levelei az első évben tőlevelek, a másodikban szárlevelek, egyszerűek, csupaszok és fényesek. Színük a világoszöldtől a sötétvörösig sokféle árnyalatú lehet. Szára a második évben képződik, szögletes, paralécekkel bordázott és csupasz, elágazó lágy szár. A magassága 80–120 cm. Virágzata gomolyos fürt. Termése gomolyból álló csalmatok, egy-egy gomolyban 2–3 db apró, fekete maggal.

JÚNIUSI KERTI TEENDŐK

Hivatalosan is beköszöntött a nyár első hónapja, a meleg és időnként száraz június. Számunkra ez jót ígér: a kertben nem csak a munka sok.
A szúnyogok ellen megfelelően felfegyverkezve, élvezhetjük a nyári esték kellemes hangulatát egy szeletnyi természetben, sőt a kert gyümölcseit is.

A növények meghálálják a gondoskodást: már folyamatosan kóstolhatjuk a finomabbnál finomabb szamócát, sőt nemsokára jön a málna szezon. A hónap közepétől illetve végétől szedhetjük az első paradicsomokat, a korai káposztaféléket és a spenótot. Tavasz óta sem szűnnek meg ’teremni’ a különböző fajta saláták, retkek, a sóska, a metélőhagyma.
Ételeinket, salátáinkat, szendvicseket a fűszernövények friss idei hajtásaival ízletesebbé, ehető virágokkal különlegesebbé tehetjük.

Szaporítás

Ha a palántázás után is maradt üres rész a parcellánkban, vagy leszedtünk egy sor terményt, a helyére még mindig sok zöldség magjait elvethetjük, ezek a másodvetések: uborka, bab, cékla, kukorica, kései káposztafélék, másodvetésű borsó, kései sárgarépa.

Zöldség, gyümölcs

Ha májusban elmaradt, még ez a hónap lehet a paradicsom, a karfiol, a karalábé, a brokkoli, édesburgonya stb. ültetésének az ideje.
A tökfélék elvetésével sem késtünk még el, ha májusban nem került még sor rájuk (főző-és sütőtökök, cukkini, patisszon).
A hónap elejéig viszont fejezzük be az utolsó palántázható növények, a zeller és a fejes káposzta kiültetését is.
Vethető még: bokorbab, zöldborsó, édeskömény, hónapos retek, retek, cékla, uborka, fejes saláta,  mángold, karós bab.

Fűszernövények

Még fűszernövények is vethetők: kapor a kovászos uborkához, zsázsa, turbolya, petrezselyem.

Dísznövények

A dísznövények közül  a kertészetben vásárolt dísztökfélék palántáit ültessük el. Melegebb időben a növények szebben fejlődnek.

Növények gondozása

• Mivel a májushoz képest kevesebb eső fog esni, fokozottan kell ügyelnünk, hogy elég nedves legyen a talaj, ha kell, öntözzünk. Ez kiemelten fontos az egyéves növények virágzásához és termésnöveléséhez (pl. paradicsom).
• A dinnye, a tök és az uborka virágait most kell kézzel beporozni – a méhek valószínűleg segítenek a beporzásban, de azért ne hagyatkozzunk csak rájuk.
• A talajt gereblyézzük, majd mulcsozzuk, a hajszálcsövesség megszüntetéséhez a talajt folyamatosan lazítsuk, a gyomnövényeket irtsuk.
• A paradicsom oldalhajtásait rendszeresen csipkedjük ki, és az alsó leveleket távolítsuk el (lásd lentebb)
• Rendszeresen öntözzük a zöldbabot, hónapos retket, sárgarépát és saláta féléket.
• Továbbra is időszerű a szamóca/eper betakarítása, majd a visszavágása a betakarítás után.
• A málna a virágzása vége táján második trágyázást igényel (pl. humusz gazdag komposzt, istálló-, vagy zöldtrágya).
• A lehullott gyümölcsöket/termést azonnal távolítsuk el, hogy megelőzzük a gombabetegségeket.

Növényvédelem

A gyümölcsfákat és bogyós gyümölcsűeket, a rózsákat, egyéb fás dísznövényeket figyeljük, nem támadta-e meg őket valamilyen kórokozó vagy kártevő, ezek ellen időben lépjünk fel. Ha kell, zöldmetszéssel ritkítsuk a fás növények hajtásait (pl. szőlő hajtásválogatás, de ide tartozik a sövénynyírás is), vagy az elvirágzott részeket mélyen vágjuk vissza, teret engedve ezzel az új virágoknak (pl. rózsa). A fűnyírás mellett, a dísznövényként termesztett virágok elszáradt részeit se felejtsük el visszavágni!
A növényi ’hulladékot’ se felejtsük el felhasználni: a megüresedett sorok földjébe juttassunk ki tavalyi érett komposztot, pótolva ezzel az elvett szerves anyagot, és csak azután vessünk vagy ültessünk új növényeket. A növények tövét vagy a sorokat a gyomok ellen nyesedékkel védhetjük, akár a kártevőket riasztó gyógynövények illatos, vágott hajtásaival.
A hosszú szezonú növények köré ajánlatos levelekből, szalmából vagy szénából talajtakarót helyezni, megakadályozandó a talaj kiszáradását és a gyomnövények elszaporodását.
Ügyeljünk, hogy a növények ne nőjenek túl sűrűn, leveleit járja át a levegő, mert ez kedvez a gombák megtelepedésének! A paradicsom például kifejezetten szebben nő, jobb gyümölcsöket terem, ha a sűrű oldalágait és vadhajtásait lemetsszük. Ugyan fajtája válogatja, de érdemes elkezdeni kacsolni. A levélszárak hónaljából előtörő hajtásokat minél korábban ki kell tördelni, csípni vagy vágni (vastagságtól függően), mert különben a tápanyagok jelentős részét elszívják a virágokat viselő főhajtások és a termény elől.
Továbbá ki kell támasztani, és felkötni, hogy a termés ne érje el a földet, és meg kell akadályozni a levelek elszáradását.

Gyógynövények a kertben – most kezdődik a gyógy,- fűszer és illatnövények betakarítása.
A virágzó levendula és rozmaring hajtásokat kössük össze kis kötegbe és fejjel lefelé akasszuk fel szellős, árnyékos helyre, ahol egy hét alatt a nyári meleg időben megszáradnak és a leveleiket lemorzsolva akár egy évig is tárolhatóak. Hosszabb ideig ne hagyjuk száradni a kötegeket, mert megporosodnak és a molyok, valamint egyéb rovarok is szívesen közéjük költöznek.

 

NÖVÉNYTÁRSÍTÁS TÁBLÁZAT LETÖLTÉS

Magvetés

Kiültetés

Betakarítás

Nem kaptál mindenre választ?

Böngéssz a kertészeti tippek és praktikus tanácsok között.