Kertészkedjünk

Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!

Növényhatározó
Vetési naptár
Kertalapítás

A hónap növénye

Brokkoli (spárgakel)

Brassica oleracea convar. botrytis var. cymosa

A Brassicaceae (keresztesvirágóak) családba tartozó, a karfiolhoz hasonlóan egyéves növény. Félgömb alakú rózsát vagy fejet alkotó, húsosan megvastagodott virágzatát fogyasztjuk. Gazdagon elágazó fő- és oldalgyökérrendszere van. Levelei hosszúak, a levéllemez fokozatosan fut a szárra. Virágzatát a rózsa teljes kifejlődése után hozza, virágai, illetve virágzása a többi káposztafélééhez hasonló. Rózsájához hosszabb szárrészek tartoznak, ezért a rózsa kissé lazább, mint a karfiolé.

OKTÓBERI KERTI TEENDŐK

Bár a betakarítás még javában tart, az ültetés egyre kisebb hangsúlyt kap a kerti munkák között, ideje felkészülni a növények visszahúzódására. Érdemes elkezdeni a kert takarítását, felásását, hogy a  következő szezonra előkészítsük a talajt.

Szaporítás

Az évben utoljára, tél alá vethető növények a spenót, az áttelelő fejes saláta magja vagy palántája,
illetve az áttelelő kelkáposzta palánta.

Fagyok előtt ültethetünk gyümölcsfákat és cserjéket, lombhullató díszcserjéket.

3-4 évente szedjük fel a tavaszi gumósokat és hagymásokat, és az évelő zöldségeket, és ültessük újra friss,
tápanyagban dús földbe.

Betakarítás

Igény szerint szedhetjük a zellert, a petrezselyemgyökeret, pasztinákot, a káposztát, a gumós édesköményt, sőt végre a sütőtököt is. Lekerülnek az utolsó babok és a maradék sárgarépa. A pasztinák édesebb lesz, ha az első fagyok után szedjük. A paradicsomnak már hideg van kint az éréshez, de a megmaradt zöld szemeket még eltehetjük savanyúságnak.
A gyümölcsök közül a legfontosabbak a szőlő késői érésű fajtái (pl. Olaszrizling, Kékfrankos, Cabernet sauvignon, Afuz Ali, Téli muskotály), az alma, körte, héjasok és a gyűjthető termések (pl. csipkebogyó, kökény).

Téli növényvédelem

A fagyok ellen takarjuk le az arra érzékenyebb növényeket, mint a melegigényesebb díszcserjéket, illetve kupacoljuk fel a kerti és mini rózsák, és a fiatal gyümölcsfák tövét. A fagyra rendkívül érzékeny növényeket, cserepes növényeket védett helyre kell szállítani.

Metszés

A piros és fekete ribizlit és az egrest, sőt még a szedret és a málnát is metszhetjük. A fás növények érett vesszőiből ilyenkor szedhetünk fás dugványokat.

Vízellátás

Október közepétől a minimálisra kell csökkenteni a növények öntözését, hogy a növény fagytűrő képessége minél nagyobb legyen.

Ásás, tápanyag-utánpótlás

A talaj forgatásával elpusztítjuk a kikelt gyomokat, fellazítjuk a talajt, és ezzel egyidőben beforgathatjuk a tápanyagot. A hideg beállta előtt, 3-4 évente pótoljuk a talajból elvont tápelemeket érett komposzttal. Kb. 4-5 kg-ot juttassunk ki négyzetméterenként. Ugyanígy használhatunk érett szerves trágyát, amit ha kiszórtunk a felszínre, minél hamarabb forgassuk be a talajba, mert a felszínen jelentős nitrogén távozik belőle. Ásás után nem kell gereblyével felaprózni és elsimítani a göröngyöket, mert a téli fagyok ezt elvégzik helyettünk.

Takarítás

Ha eddig még nem tettük volna meg, takarítsuk ki a téli raktárhelyiségeket, és az őszig használt eszközöket, permetezőket.
A következő évi fertőzéseket csökkenthetjük, ha összegyűjtjük az elhalt növényi részeket, leveleket.
A komposztládát is ellenőrizzük le, ha kell forgassuk át a tartalmát, tartsuk enyhén nedvesen, letakarva. Az érett komposztot használjuk fel a kertben.
A lehullott leveleket továbbra is gyűjtsük össze, egy levéltárolóba vagy kupacba, vagy használjuk helyben mulcsnak.

Magvetés

Kiültetés

Betakarítás

Nem kaptál mindenre választ?

Böngéssz a kertészeti tippek és praktikus tanácsok között.