Kertészkedjünk

Már van parcellád, de nem vagy profi kertész? Nem tudod mit, mikor és hogyan ültess?
Találd meg a kedvenc zöldségeidet vagy fűszernövényeidet itt!

Növényhatározó
Vetési naptár
Kertalapítás

A hónap növénye

Cukkini

Cucurbita pepo convar. giromontiina
A Cucurbitaceae (kabakosok) családjába tartozó, kúszó szárú, egyéves növény. Nagy, karéjos, márványozott felületű levelei csőszerű, hengeres, belül üres levélnyélen ülnek. Guggonülő természetű, vagyis indákat nem fejleszt. Virágai narancssárgák. Termése megnyúlt hengeres, a spárgatöknél keskenyebb kabaktermés. Héjszíne lehet világoszöld, sötétzöld, feketészöld, krém és sárga színű.

AUGUSZTUSI KERTI TEENDŐK

A hónapban a betakarításé, a befőzésé és a másodvetésé a főszerep. A növényekkel együtt mi is felkészülünk az ősz beköszöntére és a kellemes nyári esték rövidülésére. Augusztusban sem szabad elfelejtkezni a növények gondozásáról, védelméről.

Szaporítás

Bármit vetünk vagy ültetünk, a nyári melegben, és főleg kevés csapadék esetén, ügyeljünk a növények megfelelő vízellátására, és ne hagyjuk, hogy elnyomják őket a gyorsan szaporodó gyomok. A túl sűrű ültetés öntözéssel párosítva a gombák elterjedésének kedvez, viszont a túl száraz és kitett körülmények között a növények kiégnek, legyengülnek, hervadhatnak, és egyéb károsítók (pl. takácsatkák) könnyen elszaporodhatnak rajtuk. Az ágyások földjét semmi esetre se hagyjuk fedetlenül, használjunk élő növényeket vagy holt mulcsot, így a frissen kiültetett vagy vetett növénykék némi árnyékhoz, védelemhez jutnak, és nem szárad ki hamar a földjük.

-A sorban lekerülő főnövények után az üresen maradt területre vethetünk másodnövényeket, miután fellazítottuk és alaposan gyomtalanítottuk a talajt, és előkészítettük a magágyat. Ilyen vethető növények az áttelelő fejes saláta, egyéb rövid tenyészidejű saláták, sóska, rukkola, spenót, fekete és hónapos retek, kapor, kínai kel, cikóriasaláta, és fajtától függően az uborka, zöldbab, zöldborsó, cékla utolsó magjai.
-Ha nem szeretnénk másodnövényt termelni, az ágyásokat takarhatjuk zöldtrágya növényekkel, pl.: here, mustár, facélia.
-Ültethetünk palántákat is, pl. vörös káposztát, téli fejes káposztát (a viaszos vastagabb levelű fajták viselik el a nyári meleget), gumós édesköményt, bimbóskelt, brokkolit, fejes salátát, illetve duggathatunk áttelelő hagymát.
-A fás növényeket vegetatívan is szaporíthatjuk. Az erőteljesen növő évelő növények (pl. kúszó dísz-és gyógynövények, cserjék, félcserjék) hajtásaiból ilyenkor készíthetünk zölddugványokat. Miután egy erős hajtás fásodni kezdő részéből 4-5 ízköznyi darabot kivágtunk, az alsó ízközökről teljesen távolítsuk el a leveleket, a fölsőkről pedig kicsit csípjünk vissza, hogy a dugványt gyökerezésre kényszerítsük. Ezután dugjuk a darabot egy jó vízáteresztésű közegbe (pl. homok) úgy, hogy a két alsó ízközt elfedje. Néhány hét alatt a növény gyökereket ereszt.
-Az örökzöld díszcserjék és díszfák ültetésének legjobb időpontja az augusztus vége–szeptember eleje, amikor még elég idejük marad a meggyökeresedésre. Árnyékos helyre kerüljenek, hogy védve legyenek a tűző naptól!

Betakarítás

Augusztusban a következő termények szedhetők:

-a korán érő szőlőfajták (Irsai Olivér, Chasselas, Pannónia kincse) fürtjei, az őszibarack, szilva, körte, alma gyümölcsei, a szeder, ribiszke, …
-zöldségek közül: a paradicsom, paprika, padlizsán, zeller, káposztafélék, cukkini, uborka, tökök, karfiol, cékla, spenót, burgonya, hagymák, gyökérzöldségek, saláták
-és persze a zöldfűszerek, fűszermagok.

A fogyasztható részek leszedése mellett ne felejtkezzünk el gondoskodni a következő évi szaporítóanyagról; aminél csak lehet, gyűjtsük össze és megszárítva tegyük el az érő magokat: a fűszernövényekét, paradicsomét, paprikáét, padlizsánét, az egynyári virágokét (pl. katicavirág, facélia).

Az általános, egész vegetációs időszakban fennálló feladatokat év végére se hanyagoljuk el:

-Az öntözést, melyet inkább kevesebbszer, de több vízzel végezzünk, és lehetőleg a növények tövét érje a víz. Ezt kisebb kertben öntözőkannával megoldhatjuk.
-Gyomlálás, különösen a parlagfű eltávolítása vagy felhasználása fontos, mielőtt felmagzik. A növények tövében közvetlenül inkább kézzel távolítsuk el a gazt, míg a sorközökben hatékonyabb a kapa és egyéb eszközök használata.
-Az elhalt, beteg, elvirágzott részek lemetszése.
-Fűnyírás: ha magasra nőtt a fű, és fűnyíróval megyünk rá, fokozatosan.
-A növekedő hajtások karózása, fel- vagy összekötözése (pl. szőlő, uborka, bab, paradicsom).

Még érdemes egy utolsó növényvédelmi intézkedés, biológiai szerekkel való permetezés, például a takácsatkák, a molyok, tetvek, lepkekabócák ellen. A néhol tömegesen megjelenő darazsak ellen úgy védjük az édes terméseket, hogy cukros vízzel töltött üvegekkel elcsalogatjuk őket.

Augusztusban még elvégezhetjük a fás növények (gyümölcsök, szőlő) zöldmetszését, mely a vízhajtások eltávolításából, és hajtásválogatásból áll: a befelé növő, túl sűrűn álló hajtásokat, és az ikerhajtások közül az egyiket tőből vágjuk ki, hogy szellős hajtásrendszert kapjunk. Most metsszük meg a diót, mivel ilyenkor a legkisebb a nedvkeringése. A nagyobb vágásokat, metszési lapokat feltétlenül fedjük be sebkezelő anyaggal.

 

NÖVÉNYTÁRSÍTÁS TÁBLÁZAT LETÖLTÉS

Magvetés

Kiültetés

Betakarítás

Nem kaptál mindenre választ?

Böngéssz a kertészeti tippek és praktikus tanácsok között.